Publicat el 17/04/2019

Després d’escoltar les queixes de diferents col·lectius, des dels mateixos cossos policials fins a moviments ciutadans, la Direcció General de Trànsit i la Guàrdia Civil s’estan plantejant prohibir les aplicacions que alerten dels radars i dels controls a la carretera.
Tant els agents com la plataforma Creant Seguretat, que agrupa desenes d’organitzacions relacionades amb el trànsit i amb la seguretat, alerten a les seves xarxes socials del risc greu de seguretat que suposa avisar de la ubicació de controls policials.
L’ús de dispositius mòbils i de navegació de GPS capaços de connectar-se a Internet i enviar i rebre informació en temps real ha fet minvar el factor sorpresa d’aquests controls. Amb el pretext de compartir informació sobre la circulació, són els mateixos usuaris d’aquestes aplicacions els qui alerten dels controls que identifiquen conductors que suposen un perill per a la conducció. Així doncs, un avís d’aquest tipus pot fer que un conductor borratxo o drogat o un delinqüent quedin impunes.
Ja fa uns anys que la DGT treballa amb la intenció de poder regular aquestes conductes. És per això que els típics avisos entre conductors alternant els llums d’encreuament amb els de carretera per alertar d’un radar mòbil o d’un control policial estan penalitzats amb una multa de 80 euros. Ara l’organisme vol anar un pas més enllà i ha demanat un informe a l’Advocacia de l’Estat per analitzar com es poden il·legalitzar aquest tipus d’avisos.
Segons informa l’agència EFE, el fiscal coordinador de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, ha avançat que estudia una reforma que reguli el «buit legal» existent al voltant de la proliferació d’aplicacions de mòbil que alerten els conductors de controls de velocitat, alcohol i drogues a les carreteres.

Deixa un comentari