Publicat el 25/03/2024

Estratègies per prevenir efectes inesperats durant la conducció.

 

Quan ens posem al volant, és essencial estar preparats per afrontar qualsevol eventualitat i actuar de manera segura a fi de garantir la nostra pròpia seguretat i la dels altres conductors. És important tenir un comportament responsable, i aquesta responsabilitat pren més sentit quan considerem les diverses situacions que ens podem trobar mentre circulem. En aquest article, abordarem aquests episodis freqüents i proporcionarem consells per evitar-los.

  • Efecte acordió: Aquest fenomen es dona quan un vehicle redueix la seva velocitat de manera brusca, obligant els conductors que el segueixen a frenar també de forma abrupta i produint un efecte similar al d’un acordió. Per prevenir aquest efecte, és crucial mantenir una distància de seguiment adequada i conduir de manera suau, anticipant les condicions del trànsit i evitant frenades innecessàries.
  • Efecte dòmino: Aquest efecte té lloc quan un vehicle frena bruscament i els conductors que el segueixen no aconsegueixen aturar-se a temps, provocant una cadena de col·lisions. Per prevenir-ho, és essencial mantenir una distància de seguretat adequada i estar atent a les condicions del trànsit, així com a les possibles frenades sobtades d’altres vehicles.
  • Efecte tafaner: Aquest fenomen té lloc quan un conductor es distreu en veure un accident a la carretera. Com a conseqüència, la seva atenció es desvia de la conducció, la qual cosa pot provocar una reducció brusca de la velocitat o fins i tot col·lisions addicionals. Per evitar aquest efecte, és crucial mantenir la concentració en la carretera i resistir la temptació de fixar-se en esdeveniments no relacionats amb la conducció.
  • Efecte rebot: Els conductors sovint prenen cafè o begudes energètiques per mantenir-se alerta. Tanmateix, els seus efectes només seran a curt termini, i és probable que després d’unes hores es produeixi l’efecte contrari i que el cansament i la son apareguin de manera sobtada, augmentant així el risc d’accidents. És crucial descansar abans d’emprendre un viatge i fer pauses regulars durant trajectes llargs per evitar aquest fenomen.
  • Efecte submarí: Es produeix quan el cinturó de seguretat no reté el cos correctament durant un accident de trànsit. Això pot causar que el cos llisqui sota la banda abdominal del cinturó i augmenti el risc de lesions greus o fractures. És vital ajustar bé el cinturó i eliminar qualsevol folgança per prevenir aquest fenomen.
  • Efecte elefant: Quan un passatger que viatja al seient del darrere no es corda el cinturó de seguretat i es produeix una frenada, colpeja l’ocupant del seient davanter amb una força que equival, en funció del seu pes i de la velocitat del vehicle, al pes de un paquiderm. Segons la DGT, a 60 km/h, un passatger sense cinturó que pesés 75 kg sortiria projectat amb una força equivalent al pes d’un elefant de 4,2 tones. És crucial que tots els passatgers utilitzin el cinturó de seguretat per evitar aquest efecte.

 

Deixa un comentari