Publicat el 12/03/2020

L’estimulació d’un nadó comença des del moment en què neix i olora la mare, escolta la seva veu i sent la calor de la seva pell. Des del primer dia, el nen necessita estimular els cinc sentits: tacte, oïda, vista, olfacte i gust. Els pares poden fer jocs en aquesta etapa de la vida, tot i que si el petit se’n cansa o plora, els haurem de deixar per a un altre moment.

Cantar-li, parlar-li, explicar-li el que fem i donar-li missatges positius serveix perquè desenvolupi l’oïda i la intel·ligència, a més del fet que ajuda a enfortir el nostre vincle.

La distància que és preferible per somriure-li i fer-li gestos divertits mentre el tenim agafat és d’uns 25-30 centímetres, ja que és l’espai òptim a l’hora de desenvolupar el sentit de la vista fins als 3 mesos. Abans no enfoquen prou bé.

Tenir el petit en braços, acariciar-lo, acostar-li la cara i algun mocador o un peluix, o donar-li el dit perquè l’agafi amb la mà són estímuls que desperten les sensacions tàctils i la curiositat del nadó. Hem de procurar captar la seva atenció i hem de canviar-li les joguines de tant en tant perquè no deixi de descobrir coses noves. Qualsevol novetat servirà d’estímul.

Les joguines mòbils del llitet els entretenen i els proporcionen estímuls visuals i auditius. Els peluixos els estimulen el tacte; les joguines que emeten so, l’oïda; el bany i el tacte de l’aigua calenta, l’olor del sabó, el tacte de l’esponja, el so de l’aigua al fer xip-xap… Qualsevol petit estímul pot ser un festival per als nadons durant els primers mesos de vida.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari