Ester Casanovas, autora del llibre Pagesos de ciutat
Ester Casanovas (Sabadell, 1971) treballa en la difusió de l’horticultura urbana compartint consells des del seu blog, Picarona i el seu hortet, guardonat amb el premi Blogs Catalunya 2012 en la categoria de Sostenibilitat i Medi Ambient (www.picaronablog.com). També fa cursos i xerrades, i codirigeix i presenta el programa de ràdio Pagesos de ciutat, que s’emet a través de la Xarxa d’Emissores Locals. Precisament, és l’autora del llibre homònim, Pagesos de ciutat, publicat per Viena Edicions, que és un manual il·lustrat complet i molt proper per fer un hort en testos, jardineres i taules. És a dir, per desplegar el camp en plena ciutat.
D’on li ve l’interès per l’horticultura?
A casa dels pares sempre havia ajudat la mare amb les plantes de flor, els rosers, etc. Però un diumenge al matí, en un mercat al carrer, vaig veure planter d’enciams i vaig pensar que potser es farien bé en torretes i jardineres.
Abans de començar i posar-s’hi, què és recomanable?
Aconseguir una mica d’informació bàsica sobre les necessitats de cada hortalissa que vulguem cultivar: el sol, el reg, l’adob, la mida de test que necessita, quina mida té la planta adulta…
Els espais de què disposem a les ciutats solen ser justets: el balcó, principalment. És important la mida, en el cas de l’hort urbà?
La manca de sol directe i l’espai són els problemes més importants en un hort al balcó. Però en un de petit hi podríem tenir enciams, bledes, espinacs, ruca, canonges, raves, pastanagues i algunes tomaqueres i pebroteres de mida petita. Tot és en funció de l’espai que ens sigui possible ocupar.
Quins estris i quines eines necessitarem? On els podem trobar?
Ben poca cosa. Només les jardineres, el substrat i l’adob, a més del planter o les llavors que vulguem cultivar. Sempre recomano buscar-los a la cooperativa agrícola del nostre municipi, perquè també hi podrem trobar altres materials que podem necessitar més endavant si ens decidim a ampliar l’hort.
Quines recomanacions faria en la selecció dels productes d’horticultura que cal plantar?
Crec que de vegades donem més importància al test que al substrat. I hem de pensar que la planta s’estimarà més menjar bé que dur un vestit bonic. Cal trobar un substrat que sigui esponjós, poc pesat i amb una gran capacitat de retenció d’aigua.
Podem parlar d’horticultura ecològica en els horts urbans o és molt agosarat?
No és agosarat, tot i que els experts en diuen «cultiu fora terra», perquè és així com es realitza. Si els materials i el que s’anomena «maneig de l’hort» segueixen les pràctiques ecològiques, per què no en podem dir ecològic?
Recomana el compostatge per fer-se un mateix l’adob? Quin tipus d’adobs són els més recomanables?
I tant! Compostar (o vermicompostar) a casa ens proporcionarà un adob que podrem utilitzar a l’hort i ens evitarà haver-lo de comprar. En testos s’utilitza molt el vermicompost, o humus de cuc, però també podem optar per fems de cavall, de vaca, etc. Això sí: sempre respectant les dosis indicades pel fabricant i evitant els fems frescos. Per poder utilitzar-los a l’hort cal que passin per un procés previ de compostatge.
En el seu llibre ho explica: cal ser molt curós amb el cicle de les plantes. No es tracta de plantar quan ens sembli…
No, i a més això resulta molt sorprenent per a qui s’acosta a l’horticultura per primera vegada. Ens sembla tan normal trobar tomàquets a les botigues durant tot l’any que un pensa que els pot sembrar quan vulgui. És important aconseguir un calendari de sembra que ens indiqui què podem sembrar en l’època de l’any en què ens trobem.
L’hort urbà cada cop està més introduït en la nostra societat. Ens canvia el caràcter fer de «pagesos de ciutat»?
Totalment. D’entrada, t’ajuda a valorar la feina que fa el pagès. Tu ara ja saps el que costa tirar endavant un enciam, un rave o un tomàquet. Saps el temps que has de cuidar aquella planta abans de poder-la menjar, i descobreixes tot el que pot espatllar el cultiu. També se sol prendre més consciència de temes com el reciclatge i el cultiu ecològic.
Som en temps de crisi, és molt car fer un hort urbà?
Depèn de tu i de les prioritats que tinguis. Si t’animes a reutilitzar testos i jardineres que ja tens, només hauràs de comprar el substrat i les llavors i/o el planter. La inversió és mínima, i més si tens en compte que cada temporada reutilitzaràs el mateix substrat, perquè només hi hauràs d’afegir adob.
L’hort urbà és aconsellable per a tothom? Hi ha límit d’edat?
No hi ha cap límit. Als menuts els encanta remenar la terra i observar els insectes que hi ha. A les persones grans els ajuda a bellugar-se, a tenir una il·lusió. Un hort és molt més que un tros de terra d’on surten hortalisses.