Publicat el 10/03/2021

A més de ser boníssims són rics en calci i contenen poques calories. A l’hora de realitzar la compra d’espinacs en fresc és important seleccionar els que mantinguin un to de color brillant, intens i uniforme, amb aspecte de frescor, així com una textura llisa i tendra.

La seva conservació, un cop a casa, s’ha de fer a la nevera, introduïts en una bossa de plàstic a la qual es realitzen algunes incisions per tal deixar-los respirar i que es conservin millor.

Es poden consumir frescos gairebé tot l’any, encara que és a l’hivern quan són especialment saborosos.

Els espinacs cuinats al vapor o lleugerament saltats són una bona alternativa que podem incloure en plats diversos, com ara una sopa, uns cigrons amb espinacs, saltats amb alls, ceba i botifarra, en truita o en uns canelons. Amb les fulles més tendres es pot preparar una amanida amb formatge i nous. A Catalunya, els canelons farcits d’espinacs i pinyons o els espinacs amb panses, pernil i pinyons són un clàssic. I en la quaresma no poden faltar en els potatges amb cigrons i bacallà.

Altres preparacions destacades són els espinacs amb beixamel i pernil o gratinats amb formatge, molt atractives per als més petits de la casa.

A tenir en compte en la preparació i conservació:

  • Per conservar el seu valor nutricional es recomana cuinar-los al vapor.
  • És recomanable consumir-los el mateix dia que es cuinen, ja que passat un temps desenvolupen nitrits, una substància tòxica.
  • Per a les amanides, és millor escollir-los de color verd fosc.
  • L’espinac, un cop cuit, es redueix considerablement, així que s’han de calcular més de 300 grams per comensal. Si s’utilitza en cru, amb 100 grams n’hi haurà prou.
  • Es recomana alternar el seu consum entre cru i cuinat. En el primer cas s’aprofita el seu contingut en vitamina C, i en el segon s’augmenta la biodisponibilitat d’alguns minerals.
  • És un aliment ric en vitamines i minerals, excel·lent per completar una dieta equilibrada.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari