Envelliment saludable i exercici físic després de la COVID-19
Durant el darrer any, amb la pandèmia, ens hem mogut poc. Ara és el moment, per tant, de tornar-nos a activar o començar alguna activitat i procurar així per un envelliment saludable i una qualitat de vida òptima.
Fer exercici regular comporta molts beneficis, sigui en l’àmbit físic, psíquic o social. Disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars i la pèrdua de massa òssia, millora la incidència de la diabetis mellitus i en facilita el control, redueix el dolor en persones amb osteoartritis… La potenciació muscular augmenta la força i la massa muscular i això incrementa la flexibilitat i millora l’equilibri, cosa que disminueix el risc de caure i proporciona una capacitat més gran de fer les activitats habituals de la vida quotidiana. I s’hi han d’afegir dos beneficis no tan coneguts però molt importants, que són la prevenció de la discapacitat i la disminució de la possibilitat de patir deteriorament cognitiu.
Es recomana fer exercici cada dia durant un període d’uns 30 minuts, però es pot començar per seleccionar tres dies a la setmana i dur a terme activitats com sortir a caminar a un ritme lleuger (i si pot ser, acompanyats). Es pot combinar amb diferents activitats com pujar i baixar escales, la bicicleta estàtica, classes de ball, de taitxí… Fins i tot, quan mirem la televisió, podem aixecar-nos durant els anuncis i caminar una mica, fer algun estirament… En definitiva, fer qualsevol acció que comporti moure’s.
Fer exercici millora la nostra salut de manera integral, tot i que no podem oblidar que una bona alimentació i uns hàbits saludables ens ajudaran a potenciar-la.
L’exercici físic és una font d’energia i augmenta la nostra autoestima. En definitiva: el moviment és vida!
Esther Masjoan Galbany
Fisioterapeuta col·legiada núm. 5657
Residència i Centre de Dia Can Boada