Publicat el 22/03/2018

Parlem amb Sílvia Tarragó. La meva vida ha girat sempre al voltant dels llibres. Són la porta a un univers de mons diversos Sílvia Tarragó, autora vinculada al Maresme, acaba de publicar L’amor i la lectura. Una faula de Sant Jordi, de la mà de l’editorial Comanegra. Tarragó va impulsar la llibreria Proa Premià, a Premià de Mar, durant catorze anys, i és autora de llibres per a joves, com la saga Top fairies (Edebé) i les novel·les Temps de llum (Columna i Umbriel) i T’ho donaré tot (Columna). Parlem del seu nou treball, un al·legat en defensa del descobriment dels valors que aporta la lectura, publicat alhora en català i en castellà.

En síntesi, quina és l’arrencada de la història de L’amor i la lectura?
S’inicia justament la diada de Sant Jordi, quan una senyora decideix regalar al seu fill un llibre i demana a la llibretera que li recomani un per a «un noi a qui no li agrada llegir». Aquesta és una petició que sobta els llibreters, tot i ser freqüent, i és el punt de partida per veure que es pot oblidar aquest gust que tots tenim quan som nens.

Les seves darrers obres han estat novel·les de llarg format, amb molts personatges i trames paral·leles. Però ara fa una història més senzilla, gairebé despullada…
Sí, i la veritat és que ha estat tot un repte! Les meves obres anteriors es situaven en un context històric i social que calia definir, i també els personatges perquè anaven evolucionant i sumant vivències amb el pas del temps. En aquest cas, en canvi, l’acció es situa en temps present i el moment històric no és tan important, per això he pogut centrar-me més en les emocions dels protagonistes, que al cap i a la fi són el més rellevant en aquesta col·lecció que es diu precisament així, ‘Emocions’.

Què suposa el món dels llibres per a vostè?
Tot. La meva vida personal i, després, la professional, ha girat sempre al voltant dels llibres. Fins i tot abans de saber llegir fullejava contes i còmics que corrien per casa. Són la porta a un univers de móns diversos, un refugi, una font inesgotable de coneixements, el lloc on sempre m’he trobat a gust i on sempre he trobat respostes.

Els llibres resistiran en el món de la imatge?
Per descomptat! No en tinc cap dubte. És cert que la imatge ens ha obert una altra via d’accés a mons diversos i que és també molt creativa, però, tot i així, l’estímul que els llibres suposen per a la imaginació no és comparable amb res. Et donen la possibilitat de definir mentalment com és aquell escenari i aquella persona que retraten. D’altra banda, permeten encabir-hi emocions, pensaments i tota mena de reflexions. El que tenen de bo tots dos, llibres i imatge, és que poden interactuar i això és molt enriquidor.

Com es pot fer que la gent entri en els plaers i valors que aporta la lectura?
És vital evitar fer pressió o insistir que les persones llegeixin. Si constantment els esmentem les virtuts que té la lectura, és com si qüestionéssim les seves altres preferències. Crec que és més efectiu intentar vincular aquests gustos i aficions amb llibres relacionats, perquè és més fàcil endinsar-se en la lectura a través de temes que els agradin.

Sant Jordi és la festa per excel·lència. No s’entendria el món del llibre en català sense aquesta data…
Jo diria que Sant Jordi és la festa cultural més valorada a Catalunya i que encabeix tota mena de lectors. Per això es produeix el fenomen de la frase ‘per a algú a qui no li agrada llegir’, perquè tothom vol participar de la celebració que honora els llibres i que ha anat creixent en importància amb el pas del temps. La gent espera aquest dia amb molta il·lusió i, tant si és festiu com laborable, tant si és a Barcelona com a una altra ciutat o poble, troba el moment per gaudir d’una festa multitudinària com poques.

Certament, un llibre per a algú a qui no li agrada llegir és una frase de referència del Sant Jordi. Per trobar el gust per la lectura, el millor és posar-s’hi?
Definitivament. I és bo tenir algú que et guiï o que et recomani, però encara més perdre’s per les taules i els prestatges d’una llibreria on hi ha tant per descobrir!

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari