Publicat el 20/01/2023

Parlem amb la doctora Rosa M. Ferrés sobre la bronquiolitis, una malaltia que aquests dies està afectant molts nens i nenes. La Dra. Ferrés és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989-1996) i especialista en pediatria via MIR, i va fer la residència en aquesta especialitat a l’Hospital Germans Trias i Pujol (1999-2003). És directora mèdica del CEP Ferrés Vilassar de Mar, on exerceix en pediatria i pneumologia pediàtrica des del 2013.

 

Actualment la bronquiolitis està afectant molts nens i nenes, alguns amb gravetat. En quina situació estem?

El primer que cal saber és que, dintre de les malalties infeccioses respiratòries, les bronquiolitis són la primera causa de col·lapse hospitalari. En les darreres setmanes s’ha estat constatant un augment brusc i inesperat d’aquesta patologia en els pacients pediàtrics. Habitualment aquest pic de virus respiratoris apareix més tard, quan les temperatures són més baixes. Aquest hivern han coincidit tots els virus alhora, en lloc de venir de manera esglaonada, i això ha provocat que molts centres hospitalaris s’hagin hagut d’adaptar augmentant el nombre de llits o suspenent intervencions quirúrgiques no urgents.

La COVID-19 ha canviat moltes coses, i també la circulació i estacionalitat habitual dels virus respiratoris. Durant l’hivern 2020-2021 pràcticament només hi havia casos de SARS-CoV-2 i ni als CAP ni als hospitals es varen atendre lactants amb bronquiolitis, ja que el SARS-Cov-2 no se n’ha mostrat com un causant significatiu. Enguany estem vivint una epidèmia de bronquiolitis més precoç i intensa, però és aviat per poder dir si més greu. De moment estem davant un pic de bronquiolitis semblant a altres anys prepandèmics, però avançat en el temps.

Quines són les causes d’aquest augment d’infeccions víriques respiratòries entre els infants?

Entre les causes que poden explicar aquest augment brusc de casos d’infecció pediàtrica per virus respiratoris hi ha la «pèrdua de memòria immunològica». En aquests darrers dos anys ens hem protegit tant, amb l’ús de mascaretes i el rentat de mans, per evitar el contagi del SARS-CoV-2, que el nostre sistema immunològic està molt «desentrenat» i no té la capacitat que tenia abans de la pandèmia d’activar-se per fer front a la resta d’infeccions víriques. D’altra banda, hi ha molts infants que no han estat mai en contacte amb molts d’aquests virus i no s’hi han immunitzat. Per tant, ara viuen un pic més fort de la malaltia, que pateixen i transmeten a nadons i lactants petits. El canvi climàtic també pot tenir un paper en aquesta desestacionalització dels virus respiratoris, que ara ja no van tan lligats al fred.

Què és la bronquiolitis i com es manifesta?

La bronquiolitis és una infecció de l’aparell respiratori del nen, principalment de la part més fina i distal, els bronquíols, que pot estar causada per diferents tipus de virus. El més freqüent és el virus respiratori sincitial, més conegut com a VRS. Altres virus menys freqüents són el virus de la grip, parainfluenza, adenovirus i metapneumovirus. Habitualment comença com un refredat, amb obstrucció nasal i una mica de tos; la febre no sempre hi és present. Després pot ser que s’estabilitzi i millori de mica en mica al llarg d’una setmana, tot i que pot empitjorar a partir del segon o tercer dia, amb més tos i una respiració més ràpida i amb més dificultat: en cada inspiració les costelles es marquen, l’abdomen s’enfonsa i s’obren els narius per fer entrar l’aire als pulmons, i la respiració es fa més sorollosa, amb xiulets o crepitacions. Tot això és conseqüència de l’obstrucció dels bronquíols per la mateixa inflamació i la presència del moc que se secreta.

L’evolució de la malaltia és lenta i s’ha de tenir paciència. Són indicadors de mala evolució que el nen vomiti o presenti rebuig de l’aliment, que estigui poc actiu i endormiscat la majoria d’hores, que la seva respiració sigui cada vegada més ràpida i amb més esforç i que tingui una coloració blavosa al voltant dels llavis o a les ungles de peus i mans. En cas de nens prematurs o que pateixin alguna cardiopatia, és molt important controlar-los més de prop.

 

Habitualment un 30 % dels infants que pateixen una bronquiolitis necessitaran ingrés hospitalari

 

Quin és el tractament de la bronquiolitis?

Actualment no hi ha cap medicament que curi la bronquiolitis, i el que es fa bàsicament és aplicar mesures de suport. Els antibiòtics no són útils perquè és una infecció vírica, i només caldria utilitzar-los en els casos en què se sospita una sobreinfecció bacteriana. La utilització de broncodilatadors i antiinflamatoris orals o inhalats no està molt clara, tot i que seria recomanable, almenys en lactants més grans, observar si la resposta és favorable després de la seva administració i valorar-ne l’ús.

Les esmentades mesures bàsiques serien: procurar controlar la febre i mantenir el nen ben hidratat, oferint-li preses curtes i freqüents de pit o biberó per evitar que es fatigui, realitzar rentats nasals freqüents i aspirar les secrecions, i col·locar-lo en una posició una mica incorporat quan estigui al bressol per ajudar-lo a respirar millor.

Quines implicacions té el fet de patir una bronquiolitis i quines conseqüències té en el futur?

Habitualment, un 30% dels nens que pateixen una bronquiolitis necessitaran ingrés hospitalari, ja sigui per administrar-los fluids intravenosos per tal de mantenir-los ben hidratats en cas que vomitin o estiguin molt fatigats, o bé per administrar oxigen suplementari a aquells que presentin molta dificultat respiratòria.

Aproximadament un 10 % d’aquests pacients acabaran necessitant un ingrés en una unitat de cures intensives per tal que estiguin monitorats i poder donar-los el suport respiratori adient.

És molt freqüent que després d’un episodi de bronquiolitis, sobretot en aquells nens que han requerit hospitalització, els refredats durant els propers mesos o fins i tot anys també presentin tos, xiulets i dificultat respiratòria. Alguns treballs d’investigació han demostrat que hi ha més risc de desenvolupar asma durant la segona infància/adolescència en nens que han patit una bronquiolitis en els primers mesos de vida.

Entrevista a Rosa M. Ferrés nens

 

Com es contagia la bronquiolitis?

La bronquiolitis es contagia com un refredat, a través del contacte proper amb saliva o moc, i també, i això és molt important, per les mans. Els virus poden disseminar-se en petites gotes de líquid des del nas i la boca, que poden ser traslladades per l’aire quan s’esternuda, es tus o es riu, tot i que també es poden quedar en els objectes que s’han tocat, com ara joguines o roba. Els adults també poden transmetre aquesta infecció, tot i que sovint és lleu i passa desapercebuda, però això no vol dir que deixin de ser contagiosos per als més petits.

Quines mesures preventives concretes es recomanen als pares per tenir cura de l’infant?

Per intentar minimitzar l’impacte, hem d’intentar prendre les mesures preventives que estiguin al nostre abast, i probablement la més eficaç per evitar el contagi és que qualsevol persona que vagi a tocar el nen o les seves coses, com per exemple xumets, biberons o joguines, es renti bé les mans amb aigua i sabó abans de fer-ho.

Si és possible, s’ha d’evitar dur el nen a l’escola bressol, sobretot si és molt petit o ha estat prematur, així com el seu contacte amb altres nens que hi vagin i en general amb persones que estiguin refredades. Si qui està refredat és la persona que cuida el nen, cal utilitzar sempre mascareta i rentar-se les mans abans d’agafar-lo.

En el cas que es tinguin germans petits, és molt important el rentat de mans amb aigua i sabó quan arribin de l’escola, procurar que el germà no estossegui a prop seu i no li faci petons, i utilitzar sempre mocadors d’un sol ús.

És fonamental que no es fumi dins de casa. El nen ha d’estar el menor temps possible a llocs on hi hagi molta aglomeració de gent, com centres comercials o festes infantils.

 

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari