Publicat el 07/04/2022

Entrevista a Pepi Bruguera de la Llibreria Índex de Vilassar de Mar

 

Estem a la recta final cap al Sant Jordi, festa de les roses i dels llibres. Enguany podrà fer-se de forma presencial, després dels impediments que hi ha hagut en aquest temps de pandèmia. Un dels principals protagonistes d’aquests dies són, sens dubte, les llibreries.
Parlem amb Pepi Bruguera, de la llibreria Índex de Vilassar de Mar, sobre les expectatives d’aquesta celebració. La llibreria Índex va obrir les seves portes el 1998 i l’any que ve preveu celebrar els seus 25 anys.

Què suposa poder fer el Sant Jordi després de les restriccions de la pandèmia?
Doncs tornar, en tot el que es pugui, a l’antiga normalitat, tot i que el mateix dia 23 traslladarem totes les novetats a una parada just davant de la llibreria per evitar les aglomeracions a l’interior del recinte. Això ens ho ha fet veure la pandèmia.

Quins són enguany els títols que generen més expectatives? Algunes recomanacions?
Cada any hi ha uns títols que criden més l’atenció que d’altres, com ara els premis: Planeta, Nadal, Pla, etc. Però també hi ha el canal del boca-orella, que és quan entre els lectors es recomanen diferents llibres.
I de sobte, algun dels títols pel quals ningú no havia apostat, resulta que és dins dels més venuts. De recomanacions en tinc moltíssimes, no en podria fer una i deixar de fer-ne altres.

El llibre en paper té la competència en el format digital. S’està acostumant la gent a llegir en aquest format diferent del paper?
Sobre els llibres en format digital penso que aquest és un tema que encara no va al ritme que inicialment es pensava que tindria.

Actualment hi ha un públic lector jove?
Lligant-ho amb la pregunta anterior, aquest potser és el públic que utilitza més els formats en pantalla. D’altra banda, si per jove entenem nens de fins a 10 o 12 anys, sí que hi ha un públic important. La literatura infantil i juvenil ha crescut moltíssim i hi ha històries i àlbums il·lustrats per poder explicar tots els temes als més petits de casa. Després els perdem una mica, l’adolescència es difícil per a tot.

El llibreter és també un prescriptor. Què es plantegen quan un client els demana que li recomanin un llibre?
Primer de tot cal saber quin tema els agrada més: policíac, històric, de viatges, biografies, assaig… I després els hem de proposar alternatives. Però la majoria de grans lectors ja arriben a la llibreria amb els seus títols decidits.

Quins actes tenen previstos amb motiu del mes d’abril i de Sant Jordi?
Presentacions des de la primera setmana. L’1 d’abril ja hem fet la presentació del llibre per a primers lectors de la Mar Font, Vols un caramel? De llimona o de mel? El dia 6 presentem el llibre Fet a Catalunya, d’Alfred Vilanova. I el dia 7, Ensayo sobre Saramago, de Francesc Ponsa. El 9 d’abril tenim un Contacontes. Totes tres presentacions les farem a la Sala Petita de l’Ateneu. Les firmes de llibres infantils seran el dia 17 a la plaça de l’Ajuntament. Tindrem autors i autores dels gèneres infantil i juvenil. I les parades seran el mateix dia de Sant Jordi, al carrer Sant Joan i davant de la llibreria. Us hi esperem!

Entrevista: Albert Calls
Fotos: cedides

Deixa un comentari