Publicat el 22/06/2023

La coneguda coral Primavera per la Pau celebra 40 anys de trajectòria. Parlem amb en Pep Macià, que ens explica el que suposa aquesta commemoració per a l’entitat i els seus projectes de present i futur.

 

 

40 anys de Primavera per la Pau. En quin context neix aquesta formació musical i amb quins objectius?
La primavera de 1983 es va formar a Mataró una comissió a fi d’organitzar una «quinzena per la pau i el desarmament», on van participar Joan Gomis (aleshores president de Justícia i Pau) i Lluís M. Xirinacs, entre d’altres. L’11 de setembre del mateix any es commemorava el 10è aniversari del cop d’estat del general Pinochet a Xile. Per una sèrie de circumstàncies, en Genís Mayola, que formava part de la comissió, va proposar com a acte de solidaritat amb el poble xilè la interpretació de la Cantata Santa María de Iquique del grup Quilapayún, amb arranjaments del mateix Genís per a cor i petit grup instrumental.
Es va fer una crida a tothom que volgués participar a la coral i va ser un èxit. Molts joves s’hi van apuntar i la coral es va estrenar l’11 d’octubre de 1983 com a cloenda dels actes de solidaritat amb el poble xilè.

Al llarg d’aquests anys, quants concerts han fet?
Han estat innombrables els actes fets per la coral al llarg de 40 anys, però són més de 400 concerts, a banda de col·laboracions en actes per a la pau i reivindicatius.

I quins altres projectes han fet, com ara enregistraments, llibres, etc.?


S’han fet exposicions dels 15 i 20 anys de la coral i hem enregistrat cinc cassets –Missa campesina (1985), Fent la pau (1991), Cantata de la terra sense mal (1992), Mataró per Bòsnia (1994) i Ítaca (1994)–, a més de quatre CD –Nosaltres som part de la terra (1997), que era un disc doble, Cantata Santa María de Iquique (2003), Caminant cap a Ítaca. 25 anys de Primavera per la Pau (2009) i 35 anys cantant per la pau (2021)– i un DVD: Cantata de la terra sense mal (2005). També hem publicat un llibre: 25 anys. Primavera per la Pau (2009), escrit per Ramon Radó i M. Roser Trilla.

 

 

“Volem reprendre els “Divendres per la pau”, on convidàvem entitats o activistes perquè expliquessin la seva tasca i les causes que promouen. Eren actes oberts a tothom, on al final la coral cantava unes quantes cançons”

 

 

I del projecte de micromecenatge «Bandes sonores per les causes justes», què ens en pot explicar?
l nostre objectiu és fer un documental d’entre 30 i 40 minuts de durada que narri els 40 anys d’història de la coral Primavera per la Pau. Aquests 40 anys de vida de la coral podríem dir que són com la «banda sonora» de la lluita per la pau al nostre país; també de la lluita pel diàleg, la solidaritat i el respecte entre persones sense distinció d’ètnies, creences o nacionalitats.
Si aconseguim el finançament necessari en aquesta campanya de micromecenatge, el documental es presentarà públicament el dissabte 4 de novembre del 2023, a les 19.30 h,
al Teatre Monumental de Mataró.

Quants directors han dirigit la coral?
La coral ha tingut dos directors: en Genís Mayola, que va iniciar-la, i l’actual, en Xavier Rodon, que en el 25è aniversari en va agafar el relleu.

Quants cantaires han passat per la formació musical?
Actualment som uns 60 cantaires, però per Primavera per la Pau han passat més de 400 cantaires.

Pel que fa als temes que interpreten, tenen majoritàriament un to reivindicatiu. Com els seleccionen?
Bàsicament són propostes del director. Des d’un principi, en Genís Mayola va musicar poemes de Martí Pol, Pere Casaldàliga, Miquel Desclot, etc. També hi ha propostes que fan els cantaires. En Xavier Rodon ha musicat poemes dels poetes Mahmud Darwix, Joana Raspall i Agustí Bartra, i dos poemes del nostre company cantaire Jordi Mas.

 

Entrevista a Pep Macià, de la Coral primavera per la Pau

En quins territoris han fet els seus concerts principalment?
Bàsicament en territori català. Però hem cantat a Madrid (en un homenatge a Indio Juan) i a Andorra, convidats per la parròquia d’Encamp.
La relació de l’entitat amb Mataró i el Maresme és molt estreta…
Sí, és on vam néixer com a coral, tot i que des del principi hi ha hagut cantaires d’altres poblacions, com Arenys, Cabrils, Argentona, etc.

Quins projectes de futur encaren, més enllà d’aquests 40 anys?
Volem continuar cantant per la pau. Som membres fundadors del Consell de Solidaritat de l’Ajuntament de Mataró i sempre estem oberts a noves col·laboracions amb les entitats que en formen part.
I volem reprendre els «Divendres per la pau», on convidàvem entitats o activistes perquè expliquessin la seva tasca i les causes que promouen. Eren actes oberts a tothom, on al final la coral cantava unes quantes cançons.

 

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari