Publicat el 17/11/2022

La Tresca i la Verdesca és un grup de música de Badalona per a tota la família que aposta pels espectacles de creació i per un repertori amb cançons de composició pròpia. En aquesta entrevista ens expliquen els seus projectes.

 

Com va néixer La Tresca i la Verdesca?
Jordi: Nosaltres érem caps en agrupaments escoltes. Érem d’aquells que sempre porten una guitarra penjada. Ens agradava molt cantar amb els nois i noies del cau i dinamitzar les danses de les vetllades. Quan ens vam conèixer en trobades de formació, això ens va fer connectar especialment. Vam començar cantant en algunes festes populars, cadascú del nostre barri, però el primer cop que vam decidir ajuntar-nos va ser per actuar plegats en una trobada multitudinària d’agrupaments escoltes. D’allà ja en va sortir la proposta d’una altra actuació i ja no ens vam aturar.

Quin tipus d’espectacles feu?
Toni: Ara mateix podem fer fins a nou espectacles diferents. En tenim tres que són d’animació: el Zum, l’A quant va la mel? i les Històries d’aigua, en els quals a través de la música fem participar el públic, que és part imprescindible de l’espectacle i que canta, balla, juga i es mulla (a l’estiu) seguint les propostes que fem des de l’escenari. Alhora, fem de músics en tres obres de teatre de la companyia Teatre al Detall, per a cadascuna de les quals també hem compost la banda sonora. Es tracta de L’Endrapasomnis, La nena dels pardals i La motxilla de l’Ada. També fem dos concerts familiars teatralitzats: l’espectacle Per un instant, fet juntament amb la Cia. Xirriquiteula Teatre, i el concert Maquinaigües. Finalment, també representem un petit espectacle de contes, El Tabalet, que ens va regalar el grup Ara va de bo fa uns anys quan es van jubilar.

 

“Quan fem una cançó a mida, el més difícil és trobar l’equilibri entre la poesia, la subtilesa i l’humor amb el missatge directe i intentar no caure en els tòpics i els «missatges mantra» que estan a peu de carrer”

 

Actueu sovint pel Maresme?
Claudi: El Maresme és una comarca cultural i amb un teixit associatiu molt ric, és un dels racons de Catalunya on més actuacions hem fet, tant al carrer com als diferents teatres.

L’espectacle que fareu ara, La motxilla de l’Ada, tracta el tema transgènere, ben actual. És una idea original de la companyia Teatre al Detall, on col·laboreu amb la música. Ens podeu explicar aquest projecte?
Jordi:
És el tercer projecte de Teatre al Detall que compartim amb el mateix equip creatiu. Nosaltres teníem un gran desconeixement d’aquesta situació del transgènere infantil, ens vam haver de documentar sobre quina és l’experiència que els toca viure a aquestes famílies i ha estat molt enriquidor. Tot i que tracta un tema de complexitat i transcendència, l’obra és molt divertida, fresca i energètica. La Tresca encarnem el grup Els Tietes, on traiem la nostra part més pop i rockera i ens ho passem bomba.

Cal ser innovador i tractar tot tipus de temes en els espectacles d’animació per al públic familiar?
Toni: Jo crec que no cal estar innovant perquè sí o perquè toqui. El que és important és fer allò que artísticament tinguis ganes de fer, allò que tinguis ganes de crear. Si fent això estàs innovant, ja es veurà un cop ho tinguis enllestit. Sobre els temes a tractar, penso que es pot parlar o cantar sobre tot el que ens envolta i envolta també la vida dels nens i nenes, és clar que sí! El més difícil, però, és la manera de tractar un o altre tema, com fer-ho i no tant què explicar.

 

“Per connectar amb el públic nosaltres apostem per la naturalitat, per ser nosaltres mateixos”

 

Tresca i Verdesca

La Tresca i la Verdesca

 

Quins són els temes més difícils que us heu plantejat?

Claudi: Com dèiem a la resposta anterior, per a nosaltres el més complicat no és el què, sinó el com. No ens fa patir gaire parlar de qualsevol tema amb el nostre públic.
Quan nosaltres fem una cançó no partim d’un tema en concret per tal de connectar amb un aspecte d’actualitat, ni tampoc ens agrada alliçonar o aconsellar la gent què ha de fer o com ha de viure la seva vida; tampoc no ens sentim còmodes fent una cançó amb la pedagogia com a punt de partida, però sovint ens encarreguen cançons, i aquí rau la dificultat d’encaixar la nostra manera d’explicar una temàtica amb les expectatives d’un encàrrec i les necessitats d’un client. Per això, quan fem una cançó a mida, el més difícil és trobar l’equilibri entre la poesia, la subtilesa i l’humor amb el missatge directe i intentar no caure en els tòpics i els «missatges mantra» que estan a peu de carrer.

Com es fa per connectar amb el públic familiar?
Jordi: Hi ha una part que queda en un terreny més màgic que no saps com succeeix: amb les persones es connecta o no es connecta. Nosaltres apostem per la naturalitat, per ser nosaltres mateixos. Mirem d’adreçar-nos tant a grans com a petits amb molt de respecte, apel·lant a la seva intel·ligència, al seu criteri i al seu sentit comú. Els oferim el millor que tenim, les nostres cançons i la nostra manera de fer, i amb això mirem de ser suggerents i seduir-los.

 

“El que és important és fer allò que artísticament tinguis ganes de fer, allò que tinguis ganes de crear. Si fent això estàs innovant, ja es veurà un cop ho tinguis enllestit”

 

Com treballeu la composició de la vostra pròpia música? En equip? Quin procediment seguiu?
Toni: Normalment componem per separat. Cadascú a casa seva crea una cançó o una música i més tard la comparteix amb la resta del grup. A partir d’aquell moment tots tres ens hi sumem amb allò que la cançó ens demana o ens suggereix i naturalment passa a formar part de la Tresca. El grup l’acull i se la fa pròpia, independentment de qui l’hagi compost.

Quins projectes de futur teniu? 
Claudi: Ara mateix estem treballant en dos encàrrecs, un que ve del món de les cooperatives i un segon que és molt carnavalesc; encara no podem explicar-vos gaire perquè tot plegat és molt recent. Però allà on posem ara l’energia és sobretot a rodar i girar al màxim el Maquinaigües, el nou espectacle que hem estrenat recentment i que esperem representar pels teatres del Maresme.

Més informació sobre la companyia a: https://latresca.com/

 

Entrevista: Albert calls / Foto: Cedida

Deixa un comentari