Entrevista a José Manuel Barreto, coordinador de DISA (Distribució d’aliments solidaris a Premià de Mar)
«Hem detectat un increment del 30 % de les persones ateses entre gener i setembre arran de la crisi sanitària de la COVID-19 i els seus efectes socials»
José Manuel Barreto és voluntari del projecte DISA Premià des d’octubre del 2013, moment en què es va prejubilar per un ERO. Des del 2015 fa de coordinador d’aquest engrescador i innovador projecte, que comporta la col·laboració d’entitats públiques, entitats privades i del tercer sector compartint l’objectiu comú d’ajudar les persones en situació de pobresa i/o vulnerabilitat. En José Manuel explica que al llarg de la vida sempre ha mantingut una «sensibilitat social», i que en disposar de més temps lliure ha tractat de convertir el repte del DISA Premià en una satisfacció personal. «Dedico moltes més hores que no em pensava en un principi, i segurament menys que les que farien falta. Humilment aporto el meu granet de sorra juntament amb el gran equip de voluntaris que formem el DISA per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, d’altra banda un dret universal reconegut», assegura. En parlem en aquesta entrevista.
Quina és actualment l’activitat de DISA a Premià de Mar?
Ajudem a cobrir les necessitats alimentàries bàsiques de les famílies residents a Premià de Mar i Premià de Dalt derivades pels serveis socials dels dos ajuntaments perquè es troben en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
Els darrers 12 mesos hem atès 970 famílies (2.712 persones). Aquestes famílies venen al nostre servei cada 15 dies. Em aquestes dades també estan incloses 12 famílies sense llar, del servei de dutxes, bugaderia i podologia, que atenem setmanalment.
Quan va néixer aquesta entitat i qui la va impulsar?
DISA Premià no és una entitat, és un projecte de partenariat actiu en el qual participen els ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt, l’arquebisbat de Barcelona, Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja-Assemblea Local de Premià de Mar, Església Evangèlica de Premià de Mar i Càritas Premià.
El projecte va néixer el 2008 promogut per Mn. Xavi Pich-Aguilera, actual rector de les parròquies de Santa Maria i Sant Cristòfol de Premià de Mar i arxipreste de La Cisa, motor del projecte, que juntament amb l’esforç de Josep Hervàs de Creu Roja, Daniel Sánchez de l’Església Evangèlica i Càritas Premià, va aconseguir unificar el servei de distribució d’aliments en un sol lloc, a través de la Taula d’Inclusió Social dels dos ajuntaments, el gener del 2016. El servei es realitza a la parròquia de Santa Maria.
Quina és la seva vinculació amb Càritas?
Càritas Premià lidera, coordina, gestiona el projecte i el servei, també forma els voluntaris a través de Càritas Diocesana de Barcelona i reporta periòdicament el servei realitzat a la resta d’entitats participants a través de la Taula d’Inclusió Social dels dos ajuntaments.
Com treballen amb el Banc dels Aliments?
Som un projecte receptor de la Fundació Banc dels Aliments, una vegada al mes recollim aliments congelats, refrigerats i secs, procedents dels excedents de distribució de les diferents cadenes. Cada setmana recollim fruita i verdura procedent dels excedents de Mercabarna. També recollim aliments de donacions i compres d’aliments bàsics que realitza el mateix Banc dels Aliments.
De les 353 tones d’aliments distribuïdes pel DISA Premià el 2019, el 56 % procedien del Banc dels Aliments. Addicionalment, el Banc dels Aliments ens delega cada any la coordinació, gestió i logística del Gran Recapte en l’àmbit de Premià de Mar i de Dalt.
Quina és la situació de necessitat de la ciutadania a Premià de Mar en aquests moments de crisi augmentada per la pandèmia?
Nosaltres hem mantingut el servei obert amb normalitat, els tres dies per setmana durant quatre hores, al llarg de tot l’estat d’alarma. Evidentment hem canviat els protocols de servei diverses vegades i en poc temps, per adequar-nos a les normes de prevenció, protecció i seguretat, tant de les persones que atenem com dels nostres voluntaris.
Hem detectat un increment del 30 % de les persones ateses entre gener i setembre arran de la crisi sanitària de la COVID-19 i els seus efectes socials.
Amb quants voluntaris compten ara mateix? Qui pot fer-se voluntari i com?
Actualment som un meravellós equip de 109 voluntaris, 81 en actiu i 28 temporalment inactius seguint les recomanacions de Càritas Diocesana en estar considerades persones de risc. Aquest equip és el punt fort del nostre projecte i servei, cadascú aportem el millor de nosaltres ajudant a crear oportunitats perquè tothom recuperi la seva dignitat i pugui desenvolupar el seu projecte vital.
A més tenim la col·laboració d’alumnes dels instituts de Premià de Mar i de Dalt i de centres educatius dins de la seva activitat curricular de servei comunitari. Un futur planter solidari.
Qui vulgui col·laborar com a voluntari en el projecte DISA Premià o en d’altres d’Acció Social de Càritas Premià, pot enviar un correu electrònic a caritaspremia@gmail.com, indicant la seva intenció i disponibilitat, i nosaltres els contactarem. També es pot anar els dilluns no festius de 18.30 a 19.30 h a la parròquia de Santa Maria, c/ Lourdes, 21.
Com es poden fer donacions i de quin tipus?
Qualsevol persona o entitat que vulgui fer una donació d’aliments o aportació econòmica per a la compra de productes bàsics d’aliments o d’higiene personal i neteja, pot enviar un correu electrònic a disapremia@gmail.com.
Ens podeu seguir a https://www.facebook.com/Disa-Premi%C3%A0-1645705049020215/
Entrevista: Albert Calls
Fotografia: cedida