Entrevista a Jordi Vidal: Unió esportiva Vilassar de Mar
Entrevista a Jordi Vidal: Unió esportiva Vilassar de Mar.
La Unió Esportiva Vilassar de Mar commemora enguany el seu centenari (1923-2023). Ens ho explica Jordi Vidal, un dels membres de la comissió de l’entitat encarregada de desenvolupar aquesta celebració. La Unió Esportiva Vilassar de Mar és una societat orientada al foment de l’esport a Vilassar de Mar, amb el futbol com a eix de referència.
Enguany han commemorat el centenari de l’entitat. Quines propostes han fet?
El programa del centenari es va presentar el passat 3 de juny a la sala Roser Carrau. Podem descriure els actes que es van dur a terme: exposició del centenari al Museu Enric Monjo; quatre tornejos de futbol formatiu; tres col·loquis, a l’espai exterior de la Torre d’en Nadal, d’exjugadors, entrenadors i integrants del futbol femení; projecció i col·loqui de l’obra de teatre “Què passa dins del vestidor?“, escrita per Xevi Ramon; el sopar del centenari, i la presentació de tots el equips que formen part de la UE Vilassar, acte realitzat el passat 12 d’octubre amb gran presència de públic. I tenim previst repetir l’exposició del centenari, pendent de concretar dies i espais.
En l’àmbit esportiu, quines seccions tenen actualment?
Un primer equip a la categoria de tercera federació RFEF (lliga estatal), un equip amateur a segona catalana, tres equips femenins i escoleta, disset equips masculins de futbol 11 des de juvenil a infantil i vint equips de futbol 7 des d’alevins a prebenjamins i escoleta.
Quants esportistes formen part del club en aquest moment?
Tot l’indicat en l’apartat anterior dona un total de 645 jugadores i jugadors.
I amb quants socis compten?
Els socis actuals són 154, una quantitat que contrasta amb el nombre de socis que el club tenia entre els anys 50 i 60, que era superior als 850 socis.
Tenim la voluntat d’endegar una campanya que representi un increment de la massa social.
“El futbol femení es va incorporar la temporada 1991/1992 amb un equip provinent del futbol sala; en aquells temps eren pocs els equips existents
a Catalunya.”
Quins esportistes destacats han passat per l’entitat?
No voldríem personalitzar, però a tall d’exemple podem parlar del pioner Joanet Ramon, que va jugar al primer equip del FC Barcelona. I també d’Ona Batlle, actual jugadora del FC Barcelona i campiona del món amb la selecció d’Espanya. Ella es va iniciar en el nostre club.
Com valoren la incorporació del futbol femení al club en el context dels darrers anys, en què aquesta categoria esportiva s’ha anat implantant en el conjunt de la societat?
El futbol femení es va incorporar la temporada 1991/1992 amb un equip provinent del futbol sala; en aquells temps eren pocs els equips existents a Catalunya. Vàrem estar uns anys sense equips femenins. La temporada 2007/2008 es va iniciar amb equips de futbol 7, des de prebenjamins fins a alevins. Va ser allò el que ens ha portat fins a l’actualitat. Veiem el futur amb molta il·lusió.
Quina importància va tenir en el club Xevi Ramon?
En Xevi va néixer el 25 d’abril de 1931. Era el petit de cinc germans, dos dels quals, en Joanet i en Gabriel, van ser jugadors de futbol; el primer, al FC Barcelona, i el segon, a la UE Vilassar. Explicar la importància d’en Xevi, sempre vinculat al club, seria molt llarg: jugador de futbol, escriptor, cronista i formador de jugadors. Un treballador incansable. Tots el recordem amb estimació i enyorança, fent nostre el seu lema: «PARA’T, MIRA I PASSA».
Anem als orígens: com va néixer aquest club centenari?
El començament del foot-ball al nostre poble el podem situar als anys 1909/1910, poc després dels fets luctuosos de la Setmana Tràgica, amb el Vilassar Football club i el Football Club Llevantí. L’any 1915 es fusionen els dos clubs i neix el Racing FC Vilassar, que juga el seu primer partit contra el FC Barcelona, amb el resultat de 6 a 4 favorable als blaugrana. El 6 de juny de 1923, uns joves entusiastes es reuneixen a l’Ateneu i, amb el Dr. Carreras com a president, neix la Unió esportiva Vilassar, amb una bandera blanca i vermella.
“Tenim la voluntat d’endegar una campanya que representi un increment de la massa social.”
Quins han estat els grans canvis a què han hagut d’enfrontar-se al llarg de tots aquests anys?
Si fem un repàs ràpid als cent anys del club, podem destacar-ne alguns fets que varen influir en el seu dia a dia:
El 13 de setembre de 1923, poc després de la fundació del club, es va produir el cop d’estat de Miguel Primo de Rivera.
Durant la Guerra Civil, de 1933 a 1936, l’activitat esportiva va quedar condicionada.
Entre 1939 i 1946 l’activitat es va aturar per la manca de camp de futbol.
I cal destacar els set camps de futbol que han format part de la història del club: entre 1910 i 1920, el camp de la platja; 1920-23, Can Tres Pams; 1923-39, Cal Civil; 1946-70, carretera d’Argentona; 1970-71, l’Hostal de la Arengada; 1971-91, Camí del Mig, i 1991 fins a l’actualitat, camp Xevi Ramon.
L’any 1970-71 es va haver d’anar a jugar al futbol a la població veïna de Cabrera de Mar.
Els anys de la pandèmia de la covid-19 van obligar a suprimir i reformar el model de la pràctica esportiva.
Entrevista: Albert Calls