Publicat el 06/04/2022

Anna Bassols la impulsora del Festival Endofest.

 

Anna Bassols és una jove de 31 anys de Premià de Dalt, diagnosticada d’endometriosi i impulsora del festival Endofest, que se celebrarà el dia 30 d’abril a Can Verboom, Premià de Dalt. L’Endofest ha estat creat per recaptar fons per a la investigació i la creació de xarxa entre les dones afectades per aquesta malaltia. Ens ho explica la seva impulsora.

 

Què és la malaltia de l’endometriosi?
L’endometriosi és la malaltia ginecològica més freqüent. Entre un 30 i un 50 % de les dones que la pateixen poden veure la seva fertilitat afectada. Se’n desconeixen l’origen i les causes i encara fa falta molta investigació per tal d’aconseguir un tractament eficaç que no impliqui simplement un tractament anticonceptiu o quirúrgic.

Quin índex de població afecta actualment?
Es comenta que l’endometriosi afecta actualment una de cada deu dones, tot i que, degut als anys que es triga a diagnosticar i al fet que moltes dones no saben què els està passant, potser avui dia podríem parlar ja de dues de cada deu dones.

En el seu cas, com ha viscut aquesta malaltia?
D’ençà que em va venir la menstruació per primer cop, cada mes he tingut dolor. Però no va ser fins als 27 anys que una regla es va convertir en quelcom totalment incapacitant i infernal. Després de diversos ingressos hospitalaris amb diagnòstics diferents, finalment em varen diagnosticar l’endometriosi. Tenir-ne el diagnòstic, posar nom a la malaltia, va ser quelcom que em va relaxar: per fi saps què et passa, entens que no «estàs boja», que no exageres, que realment passa alguna cosa. Em varen saltar totes les alarmes i em sorgien moltes preguntes sense resposta. Vaig posar-me en contacte amb l’equip del doctor Carmona a la clínica Women’s i la doctora Rius em va poder atendre i diagnosticar amb una ecografia. Tot i que la malaltia em genera un sentiment d’injustícia, indignació, tristesa, impotència i ràbia, també em provoca ganes de donar-la a conèixer, de fer xarxa, de sensibilitzar, de visibilitzar. I és això el que he començat a fer. I és per aquest motiu que he organitzat l’Endofest, un festival per fer visible a la malaltia i recaptar fons per a la seva investigació.

Com es pot donar suport a les persones que la pateixen?
Per a les dones que patim endometriosi, penso que el més important és que se’ns escolti, que se’ns ajudi a difondre la malaltia i així, consegüentment, se’ns pugui entendre i comprendre. A més a més, participant en projectes com l’Endofest se’ns ajuda per partida doble: pel fet de parlar-ne i fer-se’n ressò i per recaptar fons per a la seva investigació!

A banda de la problemàtica física, quin n’és l’impacte psicològic?
La veritat és que sempre he pensat que la salut mental i la salut física van completament lligades i s’interrelacionen, però no ho havia vist mai tan clar fins que ho he viscut. I és que quan el dolor t’acompanya tants dies i amb tantíssima intensitat et sents completament enfonsada i abatuda: llavors és molt important fer l’esforç de lluitar per capgirar aquesta situació, intentar acompanyar el teu cos i tenir-ne cura en tot aquest procés; estimar allò que tens i aprendre d’aquesta malaltia i de l’ensenyament que et brinda.

Entrevista Anna Bassols Festival Endofest

Fotos endometriosi. Entrevista a Anna Bassols. Festival Endofest

Ens pot ampliar l’objectiu del festival Endofest?
Com he comentat anteriorment, l’objectiu del festival Endofest és ser un altaveu de la malaltia, un altaveu que faci el màxim soroll possible, que lluiti per acabar amb aquest silenci social i mèdic al qual l’endometriosi ha estat sotmesa. És, doncs, un objectiu doble: donar a conèixer la malaltia i, si mitjançant la venda d’entrades s’aconsegueixen beneficis, destinar-los a la investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Com decideix impulsar el festival? Qui hi col·labora?
Decideixo impulsar-lo per no quedar-me parada, perquè penso que hem de lluitar, hem de treballar molt per acabar amb aquest silenci. Ja és prou injust que haguem de patir tant de dolor de manera mensual o diària per a sobre no fer-hi res. Hem d’alçar les veus i no quedar-nos de mans plegades.

El cartell del festival l’integren Buhos, Marcel i Júlia, Judit Neddermann, Marion Harper, Le Nais, Doctor Rumbeta i DJ Elturtel.
Estic molt agraïda perquè hi està col·laborant molta gent, des d’il·lustradores, artistes i grups musicals (que participaran en el cartell del festival) a professionals mèdics, empreses i marques que mitjançant el patrocini faciliten l’organització del festival, entre d’altres. La veritat és que la gent està responent d’una manera increïble i només puc agrair-ho moltíssim.
No m’agradaria deixar-me ningú, així que us convido a donar un cop d’ull a la pàgina web del projecte (www.endofest.cat) o al compte d’Instagram (@endofest2022), on es detallen totes les col·laboracions.

Com es poden comprar les entrades o donar suport a la iniciativa?
Mitjançant l’enllaç de Codetickets: https://entradas.codetickets.com/entradas/festival-endofest
Esperem veure-us-hi a totes i tots el proper 30 d’abril, però qui no pugui venir i vulgui col·laborar amb l’organització del festival pot fer una aportació mitjançant el mateix enllaç.

Qui ha creat la marca d’#Endofest?
El nom és fruit dels impulsors del projecte, l’Ajuntament de Premià de Dalt, Kosmo i jo mateixa, que en soc l’ideòloga. El logotip del festival l’ha il·lustrat la coneguda Marta Puig (@lyona_ivanova), que també pateix endometriosi i ens ha regalat aquest dibuix tan fantàstic perquè sigui el logotip del festival.

Quins objectius de futur es planteja pel que fa al festival?
El projecte Endofest ha nascut per donar visibilitat i fer soroll. I això és una cosa que necessita temps i molta xarxa. El festival tindrà la seva primera edició enguany a Premià de Dalt el 30 d’abril, però la idea és que sigui un èxit i puguem parlar de moltes més edicions al llarg dels anys. D’aquesta manera, podrem continuar sensibilitzant sobre la malaltia i podrem seguir lluitant perquè s’hi investigui.

Fem-ho possible entre totes i tots!

Entrevista: Albert Calls
Fotos: @jordiotix

Deixa un comentari