Publicat el 06/10/2016

Enric Borràs va néixer el 1969. És empresari. Tota la seva vida ha treballat en el món de la joguina per als nens. Forma part de la cinquena generació d’una família de tradició en el sector. La seva tasca se centra en el món dels jocs per als més menuts i els articles de regal a l’empresa familiar amb seu a Mataró Tot Ideas S.L., impulsors del conegut ‘frare del temps’, un higròmetre que és tot un referent i que enguany compleix 122 anys.

EL FRARE DEL TEMPS
Assegut, amb un llibre obert entre les mans i la bola del món als seus peus, el frare preveu el temps que farà l’endemà d’una manera infal·lible. L’experiència demostra que sempre funciona. És un higròmetre que mesura la humitat i detecta com serà el temps. Es basa en un senzill mecanisme de física recreativa de finals del segle XIX. És capaç d’enregistrar totes les variacions i dilatacions, transmetent aquesta informació a través del punter i la caputxa que porta el Frare.

EL FRARE DEL TEMPS

Més de 120 anys de la creació del frare del temps, un higròmetre de referència. Ho van commemorar amb una edició especial. Quines característiques té?
Al 2014 va fer 120 anys, i vam fer una edició amb el fons de Montserrat. És el mateix frare del temps tradicional, però amb les muntanyes de Montserrat. No es va veure convenient, comercialment, reeditar el primer model, el frare dret sense fons.

Qui va ser el creador del frare i com va néixer la idea?
El meu besavi Agapito Borràs Pedemonte, jove creatiu nascut a Calella, aquí al Maresme, que va idear l’higròmetre per ajudar els pagesos de la zona a preveure el temps per a les properes 12-24 hores. Li va posar el disseny d’un frare com a símbol de l’època d’home savi.

I la vinculació amb les joguines Borràs, quina va ser?
L’Agapito, tres anys més tard, va fer una versió del famós invent del cinema, el zoòtrop, per als nens; i d’aquí, després, es va passar a joguines d’arquitectura, màgia, i jocs de taula, creant el que seria en poc temps l’empresa de jocs Borràs.

El mecanisme del frare és aparentment molt senzill… Hi ha una certa mitologia del que podria ser el secret del seu funcionament: pèls de cavall, de cabellera de dona…?
Acceptem qualsevol comentari sobre «de què està fet», per tal de conservar el misteri [somriu]. Només podem dir que a dins hi ha un component producte d’origen animal que és el motiu del seu èxit. Es diu que està fet de moltes coses, però mantindrem el secret…

El grau d’encert del frare és d’una precisió extrema…
Millor dit, no falla mai. Fabricat a mà. No especifica l’hora exacta que plourà o farà vent, però és quasi del tot fiable, sovint més que els «meteoròlegs de la tele».

L’expansió del producte és internacional? En quins mercats es comercialitza actualment?
Principalment a l’Estat espanyol, però també a països com Portugal, França, Itàlia i Malta.

Amb tants anys a les espatlles, deuen haver tingut molts preus i models del frare.
S’han fet més de 40 models diferents. Guardem un exemplar de la majoria, que segueixen funcionant.

Quins projectes de futur tenen per a l’expansió del popular frare del temps?
Treure més edicions diferents, de llocs emblemàtics o de personatges de la cultura popular.
És possible que el popular higròmetre del frare del temps acabi integrant-se amb les noves tecnologies, però sempre s’ha de mantenir l’essència del que es fa ara, que és la base de l’èxit comercial.

ENTREGA DEL FRARE A SCHWARZENEGGER

ENTREGA DEL FRARE A SCHWARZENEGGER

Quim Carbonell Borràs va poder fer entrega del frare del temps, produït i impulsat per la seva família, al conegut actor i exgovernador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, en una visita q
ue aquest va fer a Catalunya per promocionar un joc de guerra moderna en línia que patrocina.

Deixa un comentari