Publicat el 06/10/2018

Amb motiu del Dia Mundial de la Ràbia, celebrat el passat 28 de setembre, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) va insistir en la importància de vacunar els animals de companyia i va advertir que l’increment dels viatges a països on la ràbia és endèmica o no està controlada n’augmenta el risc de propagació.

El CCVC, que aplega els col·legis de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, va insistir en la importància de vacunar les mascotes, ja que la vacunació anual és una mesura preventiva perquè els animals tinguin un nivell d’immunitat general que impedeixi l’extensió sense control de la ràbia i altres malalties.

Segons expliquen al seu web i en nota de premsa, la vacunació contra la ràbia és un acte de responsabilitat i a favor de la salut pública i el benestar dels animals de companyia. L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) assenyala que, en poblacions en què el 70-80 % de les mascotes han estat vacunades, la presència d’un animal infectat no representa cap risc de propagació del virus.

D’altra banda, també destaquen el fet que els nous hàbits de la població durant les vacances, amb l’augment de viatges amb mascotes a països on la ràbia és endèmica, com ara a Europa de l’est o el continent africà, fa augmentar el risc de propagació d’aquesta malaltia a zones on no hi ha constància de casos des de fa dècades. A més, al sud i l’est de la península Ibèrica, el virus de la ràbia de la ratapinyada, emparentat amb el de la ràbia canina, és freqüent en aquests animals nocturns.

El CCVC explica que la vacunació dels animals susceptibles de patir la malaltia, com poden ser els gossos, els gats i les fures que conviuen amb humans, es presenta com la mesura més eficaç per a la prevenció, el control i l’erradicació de la ràbia entre les persones.

La ràbia és una malaltia infecciosa viral del sistema nerviós central, que provoca una encefalitis aguda. Ataca els mamífers domèstics i salvatges, inclosos els humans. Aquesta afecció, que gairebé sempre és mortal, es troba en les secrecions dels animals infectats i es transmet a través d’una mossegada o en qualsevol tipus de contacte amb la saliva de l’animal malalt. Pot trigar entre 60 i 300 dies a manifestar-se, per això només un tractament immediat impedeix el desenvolupament dels símptomes.

El Dia Mundial de la Ràbia es commemora internacionalment cada any el 28 de setembre, coincidint amb l’aniversari de la mort de Louis Pasteur, el químic i microbiòleg francès que va crear la primera vacuna antiràbica. L’objectiu d’aquesta efemèride és augmentar la conscienciació ciutadana i dels governs sobre la prevenció de la malaltia.

A Catalunya, tot i que no hi ha l’obligació de vacunar contra la ràbia els animals de companyia, el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya aprofita aquesta commemoració per recordar la importància de fer-ho i prevenir així malalties com la ràbia.

Entre els organitzadors del Dia Mundial de la Ràbia es troben l’Aliança pel control de la ràbia (ARC), l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització Mundial de Sanitat Animal ( OIE), associacions professionals de metges i veterinaris, i grups comunitaris d’àmbit local de tot el món.

 

Font: http://www.veterinaris.cat
Redacció La Clau

Deixa un comentari