Publicat el 23/02/2017

Els peus ens aguanten, ens relacionen amb el terra i el món, ens permeten afermar la postura, ens impulsen a moure’ns cap endavant, a desviar-nos i a dirigir els moviments corporals.
El peu és símbol d’estabilitat i contacte amb la realitat (tocar de peus a terra), vulnerabilitat (tenir un taló d’Aquil·les), indecisió (amb mig peu dintre i mig fora), etc. La seva complexa estructura ens permet adaptar-nos als terrenys i superfícies més variats.
Dels nostres peus depèn la salut de les articulacions, la capacitat de caminar drets i també d’optimitzar el rendiment esportiu.
Calçat i comoditat:
La majoria de problemes i lesions que arriben a les consultes dels especialistes es deuen al fet que realment la persona desconeix el seu tipus de peu, és a dir, la forma i petjada que té. En el peu egipci, el dit gros és el més avançat; en el peu grec el més avançat és el segon; en el peu quadrat, aquests dos dits estan alineats…
El calçat té la funció de protecció i estabilització, però a la vegada ha de ser còmode; ha de permetre realitzar amb comoditat i de manera natural les tres fases de la marxa: contacte, recolzament de la planta i propulsió. Una sabata o fins i tot una sabatilla esportiva que premi massa o amb els cordons molt ajustats, poden donar senyals de molèstia com l’adormiment o dolor.
Un calçat còmode, ample i de taló baix serà l’aliat per a la prevenció de deformacions dels peus. Una flexibilitat i un amortiment adequats aporten confort i prevenen la formació de durícies. L’alçada del taló és un altre punt important a considerar: un taló més alt de 4 cm produeix una sobrecàrrega a la part anterior. Escollir el calçat adequat per a cada activitat ha de ser la gran prioritat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari