Publicat el 15/09/2018

Avui en dia està molt qüestionat el tipus de joc que s’ofereix als infants, per tant és important observar molt bé els nens per veure què necessiten i, d’aquesta manera poder-los oferir propostes que els ajudin en el seu desenvolupament. Al llarg dels anys, l’infant va variant el seu joc, que es pot classificar en quatre tipus.

El primer joc que apareix és aquell que consisteix en la repetició d’un mateix acte pel simple fet d’obtenir un resultat de manera immediata, i es durà a terme durant els primers anys.

A partir dels dos anys apareix de manera progressiva el joc simbòlic, que consisteix a reproduir a través del joc situacions que veu en el seu entorn. Aquest tipus de joc està creant diàleg, ja que hi ha una sèrie d’estereotips que hem de superar. És important que com a adults deixem que tant els nens com les nenes puguin jugar a cuinetes, nines, cotxes, metges, sense classificar cada joc dins d’un sexe, sinó donant normalitat a qualsevol d’aquests jocs, fet que poc a poc s’està normalitzant.

Cap als sis anys s’incorpora el joc de regles, on els infants, abans de començar, saben què han de fer. Aquest tipus de joc té molts beneficis, com la socialització, el respecte per les normes, el desenvolupament del llenguatge, l’atenció i la memòria.

Finalment, no hem d’oblidar un dels jocs més evolutius i canviants que duu a terme un infant des dels primers anys: es tracta del joc de construcció, que potencia la creativitat, millora la motricitat fina i la coordinació oculomanual. Per tant, és molt important que no limitem l’edat de jugar.

 

EL MÓN DE L’ESQUITX
Clàudia Abaurrea, Mestra

Deixa un comentari