Publicat el 28/09/2018

El darrer estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), presentat a Londres recentment, informa que l’expectativa de vida ha augmentat a Europa, tot i ser la regió del món amb un dels majors consums d’alcohol i tabac. L’estudi registra altres riscos per a la salut com la insuficient vacunació i l’obesitat infantil, però els resultats evidencien que els europeus tenen un alt grau de satisfacció vital, i han incrementat la seva expectativa de vida una mitjana d’un any en els últims cinc, fins a situar-se en els 77,9 anys.

Segons informa la plataforma digital EFESalud, la directora de la Divisió d’informació, dades, investigació i innovació de l’Oficina regional de l’OMS per a Europa, Claudia Stein, va explicar en roda de premsa que la diferència entre els països amb més expectativa de vida —Luxemburg, amb 83,1 anys— i menys —Moldàvia, amb 71,65— «és encara molt alta». També va assenyalar que la raó de l’increment de l’expectativa de vida i el descens de la mortalitat en un 25 % en 15 anys a Europa es deuen sobretot a «la inversió, tot i que encara desigual, en els sistemes de salut, la millor gestió de les malalties i els estils de vida més saludables».

Stein va lloar les millores efectuades a la regió europea des de la posada en marxa el 2012 del pla Salut 2020, dirigit a complir els objectius de benestar de l’ONU per a 2030, tot i que va alertar que «segueix havent-hi una sèrie de riscos que amenacen de revertir els avenços».

Els principals perills per a la salut dels europeus, segons va informar la representant de l’OMS, són l’alt consum d’alcohol i tabac, l’obesitat i la insuficient vacunació infantil en alguns països. Malgrat que, al contrari que l’obesitat, es registra «una lleugera tendència a la baixa» en el tabaquisme i l’alcoholisme, va instar els governs europeus a erradicar aquests mals hàbits mitjançant «impostos i legislació» i a impulsar canvis d’estil de vida entre la població.

L’especialista va alertar, a més, del perill que suposa a Europa l’augment de l’obesitat, especialment entre els nens, ja que va lligada a «nombroses malalties, com les cardiovasculars o la diabetis». La taxa de sobrepès va augmentar del 55,9 % de la població el 2010 al 58,7 % el 2016, sent més prevalent entre els homes, i la d’obesitat va passar d’un 20,8 a un 23,3 %, amb major incidència entre les dones.
En línies generals, l’informe de l’OMS treu conclusions positives: a la regió europea l’esperança de vida ha augmentat un any en el transcurs d’un lustre, i els europeus gaudeixen en general d’un alt grau de satisfacció vital.

 

Font: www.efesalud.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari