Publicat el 12/01/2017

Segons una nota de premsa publicada pel Departament de Salut de la Generalitat a principis de gener, la taxa de síndromes gripals s’ha situat als 223,87 per 100.000 habitants, per sobre del llindar epidèmic establert aquesta temporada de 110,7 casos.
Tal i com explica Salut, l’activitat gripal continua augmentant a Catalunya i els indicadors de morbiditat assenyalen que encara es troba en un nivell d’intensitat d’activitat baixa que tendirà a incrementar-se. Segons dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya, durant la darrera setmana del 2016 els casos de grip van créixer fins arribar als 223,87 per 100.000 habitants, una taxa que es correspon amb l’increment esperat per a la primera setmana del nou any i que està per sobre del llindar epidèmic establert aquesta temporada.
La nota de premsa també explica que els casos de grip han augmentat en tots els grups d’edat, especialment en els menors de 5 anys. I, pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, indica que durant la primera setmana del 2017 van produir-se 11 en els hospitals de la xarxa sentinella, i 49 des de l’inici de la temporada, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, la gran majoria, el 86?%, no estaven vacunats.
Durant la setmana del 29 de desembre al 4 de gener, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) van atendre un total de 15.637 urgències hospitalàries, una xifra lleugerament inferior a la de la setmana anterior. D’aquestes, 13.050 corresponien a població adulta, i la resta a població pediàtrica. Del total d’urgències ateses, van acabar amb ingrés una mitjana del 12,6?%.
Quant a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en la primera setmana de l’any es van registrar 524.067 visites, el que suposa un 5,6?% més que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CAP i Punts d’Atenció Continuada), es van atendre 50.863 visites, el que suposa un 23% més respecte a les xifres habituals en aquestes dates.
Per últim, el 061 CatSalut Respon va atendre 35.728 incidents, el que suposa un 3% més que la setmana anterior, però gairebé un 24% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Des de Salut insisteixen que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per a la seva malaltia, i recorden que la major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. També insisteixen que la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.

Redacció La Clau

Deixa un comentari