Publicat el 12/03/2020

Xics’n’Roll és la programació musical per gaudir en família de les Cases de la Música. Concerts d’homenatge a grans bandes de la història de la música adaptades a totes les oïdes i atencions, en horari diürn i en una veritable sala de concerts. Ens ho explica l’Èlia Manté Blasco.

Quins objectius es planteja el Xics,n,Roll?
Xics’n’Roll busca connectar pares i fills, avis i netes, tietes i nebodes, a través de la música. Mitjançant les intervencions i animació del personatge de l’escena, la Cleo, els petits de la casa gaudeixen de la música i de la història d’una manera amena i divertida, alhora que els adults gaudeixen d’himnes històrics i bandes sonores de joventut.

La fórmula es basa en una proposta tècnicament adaptada als més menuts (sobretot en l’àmbit auditiu), animada i interactiva i de qualitat musical.

Quins són els principals concerts de tribut que han fet?
Des del 2018, any en què va néixer el projecte, s’han fet homenatges a nombrosos grups, entre ells: The Beatles, Bob Marley, Amy Winehouse, U2, AC/DC, Adele, Queen…

En un inici, el format que se seguia a l’hora de buscar grups per fer el tribut es basava en la màxima fidelitat entre el tribut i la banda original. Ens trobàvem, però, que era difícil que grups acostumats a tocar en horari nocturn, en format «normal», s’adaptessin al format familiar que buscàvem per al Xics. Així, va néixer la Banda del Xics’n’Roll, una agrupació de músics professionals que es prepara cada un dels tributs amb un repertori adequat i representatiu i un format per a petits i grans.

I quins han tingut més èxit de públic?
En general tots han tingut èxit i un públic molt entregat, però l’èxit absolut se l’endú Queen, un cop presentada la pel·lícula Bohemian Rhapsody, l’any passat.

Ens pot ampliar la informació sobre els músics que fan els concerts?
Com he explicat, antigament els concerts els realitzaven bandes clòniques: Momo per a Queen, Sin City per a AC/DC, Natxo Tarrés per a Bob Marley… Actualment, per tal de poder oferir una experiència adaptada al màxim al públic familiar, els concerts els fa la Banda del Xics’n’Roll, l’agrupació del Xics formada per: Coki Castells a la bateria, Pol Caturla al baix, guitarres i veus, Ignasi Cama a la guitarra i veus, Marc Mas als teclats i Lara Villodres, que hi posa la veu, conducció i animació.

Com es fa la tasca de preparació?
Per preparar el concert cal, en primer lloc, coordinar les dates entre les diferents sales que oferim el Xics’n’Roll. Un cop fet el calendari de concerts es parla amb el grup i es prepara i ajusta l’espectacle perquè sigui musicalment atractiu, alhora que adaptat als xics, i la banda comença amb els assajos. Simultàniament, la Lara, presentadora i cantant de la banda, prepara una història i guió perquè la vetllada sigui entretinguda, interessant i divertida.

Ens pot explicar alguna anècdota que hagin viscut?
Les millors anècdotes són les cares de curiositat dels nanos sumades als cants dels pares i mares, amics o familiars. Bé, això i… a un dels primers concerts de tribut a Queen que es va fer a Mataró, prèviament al fenomen Bohemian Rhapsody, la pel·lícula, vam tenir l’espectador més entregat que ha passat mai pel Xics: coneixia, cantava i vivia cada una de les cançons, tot això amb una disfressa de Freddie Mercury molt i molt aconseguida.

Treballen per Mataró i el Maresme o s,obren  a àmbits territorials més grans?
El Xics’n’Roll és un projecte compartit per la Xarxa de Cases de la Música; formada per diferents sales i entitats de la indústria de la música, les Cases de la Música es troben actualment a cinc ciutats: Girona (Salt), Hospitalet, Manresa, Mataró i Terrassa.
Els concerts es fan a les Cases de la Música o a qualsevol poble que vulgui contractar l’espectacle. Actualment hi ha espectacles Xics’n’Roll a municipis de tot Catalunya.

Com s’integren pares i fills en aquest projecte?
Ens agrada pensar que, més que una activitat per a nens, el Xics’n’Roll és una activitat per a famílies, perquè el que volem és que en gaudeixin petits i grans, plegats. Amb aquest objectiu va néixer el projecte i amb ell ha anat evolucionant.

Com es poden seguir les seves activitats i participar-hi?
Tots els concerts es publiquen a la pàgina web Xics’n’Roll (www.xicsnroll.cat), amb tota la informació i enllaç a la pàgina de venda d’entrades. A més a més, es publica al web de Cases de la Música, a les xarxes socials i a diverses plataformes d’agenda cultural de cada zona.

Quines són les seves propostes de futur?
Actualment treballem per seguir arribant a nous municipis. Per exemple estem treballant en la possibilitat d’obrir la Casa de la Música de Lleida, oferir nous espectacles, ampliar el repertori de tributs: David Bowie, Nirvana, Rosalía… I qualsevol proposta interessant!

 

Entrevista: A. Calls
Fotos: Cedides

Deixa un comentari