El terratzo ha tornat i es reinventa
L’origen d’aquest material de construcció, tant de moda als anys 60 i 70, cal cercar-lo a la Venècia del segle XV. En aquella època, els treballadors de les pedreres aprofitaven els fragments de marbre per, barrejant-los amb ciment, pavimentar les terrasses de les seves cases. És d’aquí d’on prové el seu nom: ‘terratzo’ deriva del mot italià ‘terrazza’.
Com ja hem dit, durant les dècades dels 60 i els 70 aquest material es va fer molt popular, ja que s’utilitzava en els sòls de la gran majoria d’habitatges que es construïen.
La seva alta durabilitat, la seva resistència i, sobretot, el fet de ser molt econòmic, van propiciar aquest fenomen fins que, de mica en mica, va ser substituït per altres materials i es va començar a percebre com una opció de poc valor i d’escàs disseny.
Avui dia aquesta visió ha canviat, atès que els avenços tècnics han millorat tant les propietats com l’estètica del terratzo. Gràcies a la tecnologia, s’utilitzen materials nous en la seva fabricació, com resines, granit o vidre, que li proporcionen una gran flexibilitat i una gran resistència als impactes. A més, els fabricants ofereixen tot tipus d’acabats i mides, així com una àmplia paleta de colors.
Però ara el terratzo no s’utilitza només en els sòls, també es fa servir per decorar interiors. La popularitat que està adquirint ha empès a una reproducció creixent de la seva estètica en altres materials: paper pintat, revestiments, tèxtils, ceràmica… Com que es tracta d’un material molt versàtil, és molt fàcil de combinar sigui quin sigui l’estil decoratiu de la nostra llar.
Redacció La Clau
Imatges: Pinterest