Publicat el 05/04/2018

La idea que ‘qualsevol temps passat fou millor’ és una expressió popular utilitzada per criticar l’actual societat, que fa aigües per tot arreu i que es caracteritza per la seva gran complexitat i pel fet de trobar-nos davant d’una situació històrica excepcional, que genera grans oportunitats per promoure canvis socials que ningú no sap ben bé del tot com seran, tot i que possiblement siguin postcapitalistes, centrats en les persones i no en els diners.

Aquesta idea d’un passat millor és més que dubtosa, com fan palès els actuals nivells de vida, formació i coneixements, molt superiors al de temps anteriors. Podria ser veritat si fem referència a alguns dels principis i valors bàsics, vàlids per donar sentit a la vida i que possiblement seria bo recuperar, com el de la vida 24 hores en els pobles, on poder-hi viure i treballar sense haver de desplaçar-se, mitjançant plantejaments de relocalització de l’economia que perseguissin la plena ocupació.

Suposaria apostar per la creació d’entorns amigables que fessin la vida més senzilla, tornant a ser de plena actualitat el cooperativisme autogestionat, les entitats de mutu auxili, les caixes d’estalvi i la formació integral de la ciutadania, elements tots ells necessaris per endegar societats creatives i solidàries. Es tractaria de recuperar l’esperit de transformacions socials que van promoure els nostres besavis abans i durant la II República, tot i que evidentment amb els mitjans de comunicació i de relació de l’actual societat del coneixement.

 

Josep Aracil i Xarrié
(President d’Eurosènior)
joarxa@gmail.com

Deixa un comentari