Publicat el 26/04/2017

Terra i aigua, dos dels elements més importants de la vida, es combinen en els tractaments que es realitzen amb argiles i fangs i que tenen multitud d’aplicacions saludables.

L’argila té un gran poder depuratiu, astringent i antiinflamatori, motiu pel qual és perfecta per combatre afeccions de les articulacions, músculs adolorits o en tensió, afeccions de la pell com l’acne i pells greixoses, desvitalitzades o intoxicades, així com situacions d’estrès, ja que elimina toxines i cansament, ajuda a estimular el metabolisme cutani i afavoreix la producció i l’equilibri hormonal. Tots aquests símptomes es poden tractar amb èxit amb emplastres i embolcalls. Els tractaments amb argiles i fangs es denominen geoteràpia (de ‘geo’, terra en grec, i ‘teràpia’, curació).

L’argila és usada amb fins curatius tant aplicada sobre la pell (de forma tòpica) com ingerida amb aigua.

Si s’aplica externament, absorbeix les impureses de la pell i la calor, de manera que els emplastres freds d’argila s’utilitzen per alleujar dolors inflamatoris crònics, així com cremades i picades. S’afirma que l’argila s’ha d’aplicar freda sobre ‘zones calentes’, és a dir, sobre la pell calenta, inflamada i congestionada, i calenta quan la situació és ‘freda’, és a dir, quan es tracta d’estimular o tonificar un òrgan que no funciona o està feble, de manera que cal treure’l abans que es refredi.

L’argila per ingerir és un còctel de minerals, especialment sílice, i s’utilitza per eliminar toxines a través de l’orina, evitar l’acumulació de greix en el sistema circulatori, reforçar les articulacions i neutralitzar l’acidesa, encara que per usar-la d’aquesta manera és millor consultar un metge naturista que ens aconselli.

Sempre que vulgueu utilitzar argila per realitzar cures us heu de dirigir a un centre especialitzat, com una botiga de dietètica, una herboristeria o una farmàcia, i comprar argila estèril, és a dir, sense contaminació bacteriana. L’argila es ven en pols i s’ha de mantenir seca i ben tapada fins al moment d’usar-la, en què la barrejarem amb aigua en un bol de vidre o fusta, amb una espàtula també de fusta.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari