Publicat el 28/11/2018

Un vi novell és el primer vi de la temporada, que té només uns mesos d’envelliment. L’arribada d’aquest vi novell dona el tret de sortida al primer tast de la verema de l’any.

És un vi amb personalitat pròpia, fresc al paladar, afruitat, lleuger i espurnejant, delicat i sensible a canvis. Un vi que, per la seva ràpida elaboració i comercialització, manté les característiques del raïm amb què ha estat elaborat i que s’ha de consumir la mateixa temporada. A l’etiqueta consta l’any de la collita i s’ha d’embotellar al novembre o desembre.
La diferència amb un vi jove és que aquest es pot embotellar a partir del gener.

Tradicionalment, amb l’arribada del vi novell, a moltes botigues de vins i cellers d’arreu de Catalunya i d’Europa des de fa uns dies hi ha penjada una branca de pi, i això vol dir que tenen vi novell: el primer vi que treuen els cellers després de la verema.

Els orígens d’aquesta tradició cal buscar-los a l’Edat Mitjana. De la mateixa manera que si a prop d’un establiment hi havia sembrat un, dos o tres xiprers volia dir que es podia fer parada i fonda o allotjament, si hi havia una branca de pi tothom sabia que en aquell lloc ja tenien el primer vi de la temporada. Aquesta tradició es va anar perdent a Catalunya, però cap als anys 70 es va decidir que seria interessant recuperar-la.
L’any 1978, un grup de propietari de diversos cellers va recuperar, impulsar i anunciar l’arribada del Vi Novell Català, l’11 de novembre, per Sant Martí.

D’aquesta manera, elaboradors i distribuïdors de vins s’emmirallaven en el Beaujolais. En aquesta regió francesa, l’arribada del vi novell s’ha convertit en un esdeveniment mundial. De tal manera que el tercer dijous de novembre, ni abans ni després, i a tots els cellers alhora, surt al mercat el nou beaujolais, el vi negre de raïm gamay, el que es produeix en la regió.

És un vi que s’aconsella consumir-lo entre 12 i 14 graus, i que marida bé amb embotits, formatges, pasta, verdura, carns blanques i arrossos.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari