Publicat el 02/08/2017

La Denominació d’Origen Protegida Camembert de Normandie certifica la procedència d’aquest famós formatge i la seva elaboració feta d’una manera històricament exacta. Ha de ser elaborat a partir de llet crua de vaca que ha pasturat en els prats normands, ha de ser no filtrada i amb un contingut de greix d’almenys un 38%. En el procés de fabricació, totalment artesanal, el formatge ha de ser dipositat en motlles específics i d’una manera determinada per assegurar un escorregut màxim.

Avui dia, només 4 dels 360 milions de motlles de camembert que es produeixen anualment són un producte autèntic, ja que les petites granges estan desapareixent o renuncien a seguir elaborant el formatge amb DO Camembert de Normandia. Per això, els grans productors de formatge aprofiten la popularitat del terme ‘camembert’ per vendre un formatge de fabricació industrial i, a mesura que les granges petites són absorbides per les grans, el nombre disminueix amb rapidesa. Com a conseqüència, ara mateix es poden comptar amb els dits els formatgers que elaboren camembert d’acord amb les exigències del segell DO.

Fa deu anys n’hi havia molts més, però els grans productors van retirar-se de la fabricació del camembert autèntic i ara en fan una versió que no deixa de ser un substitut. Tot plegat ha fet que la producció de Camembert de Normandia, l’autèntic i genuí, s’hagi reduït tan dràsticament que fa pensar en la seva futura extinció

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari