Publicat el 16/11/2023

El dimoni va per wifi?

 

Els telèfons mòbils s’han convertit en part integral de la nostra vida en els darrers anys. Aquesta tecnologia ha canviat la manera com ens comuniquem, aprenem i, sobretot, ens socialitzem. Malgrat que això representa nombrosos avantatges, també hi ha molta preocupació sobre com aquesta relació amb els telèfons pot afectar la salut mental, les relacions personals i el rendiment acadèmic, no només en els adults, que ja tenen un cervell madur, sinó sobretot en infants i adolescents, el cervell dels quals encara no està format del tot.

Els telèfons mòbils, és ben cert, han obert noves oportunitats de comunicació. Mitjançant trucades, missatges de text, xarxes socials i altres aplicacions, podem connectar-nos amb amics i familiars en temps real, independentment de la distància. Aquesta connexió constant pot ser reconfortant i ajudar a mantenir les relacions.

Aquests telèfons també poden ser una eina educativa poderosa. Hi ha moltes aplicacions i recursos disponibles que poden ajudar infants i adolescents a aprendre i desenvolupar-se. Poden facilitar la investigació i l’accés a la informació, fomentant la curiositat i l’aprenentatge independent.

D’altra banda, però, els telèfons mòbils poden ser una distracció. Les notificacions constants de les xarxes socials, les aplicacions de jocs o l’abundant contingut pornogràfic, ara per ara incontrolat, poden interrompre les activitats escolars i altres responsabilitats, alhora que infonen uns valors nocius pel que fa a les relacions sexuals que amaren de violència i de manca de respecte l’espectre mental de cervells en formació.

És cada dia més important que els joves aprenguin a gestionar el seu temps i a establir límits saludables en l’ús dels seus dispositius; també ho és que els pares prenguin consciència de la perillositat d’aquest descontrol i que en l’àmbit polític es promoguin lleis que permetin de posar portes a un camp cada vegada més extens, més perillós i més incontrolable.
En resum, la relació entre infants, adolescents i telèfons mòbils és complexa. Ofereix avantatges i reptes, i és important que pares i educadors s’esforcin a posar-se al dia en noves tecnologies i els seus avantatges i inconvenients, abans de posar en mans de fills i alumnes una eina poderosíssima que ells controlaran a la perfecció i que utilitzaran per alimentar la seva set d’informació, però sense els filtres necessaris per poder pair-la saludablement.

Cal que la societat faci servir tots els seus recursos per ajudar els infants i joves a utilitzar els seus telèfons de manera responsable. Fomentar la comunicació oberta i l’educació sobre l’ús saludable de la tecnologia pot ajudar-los a navegar amb èxit en aquesta era digital. No defugim en absolut la responsabilitat que ens pertoca. Que la inconsciència no ens faci còmplices d’una educació perversa en valors que, tard o d’hora, haurem de lamentar.

Regina Ferrando i Ferran
Trobaràs els escrits publicats
amb anterioritat a:
www.reginaferrando.cat
regina@reginaferrando.cat

Deixa un comentari