Publicat el 15/04/2018

Durant molt de temps s’ha cregut que les xarxes de connexions neuronals del cervell humà adult romanien fixes i no podien modificar-se. No obstant això, estudis recents demostren que aquesta creença no està fonamentada i que el cervell adult és de fet un òrgan dinàmic.

Utilitzar el cervell de formes no habituals pot estimular la formació de connexions neuronals; per exemple, raspallar-nos les dents amb la mà no dominant, vestir-nos amb els ulls tancats, caminar a les fosques, canviar de lloc a la taula… Al cervell el motiven els canvis, allò desconegut excita les xarxes neuronals. És per aquest motiu que els ambients variats i canviants afavoreixen l’aprenentatge de manera gairebé automàtica.

Per al ple desenvolupament cerebral, és molt important la riquesa d’estímuls i emocions positives. La curiositat és la porta d’entrada al coneixement, és un ‘voler saber més’ que comporta una actitud d’obertura, aventura, descobriment i exploració, que ens fa més receptius a la nova informació.

Nombroses investigacions han demostrat que el desenvolupament i manutenció del cervell també exigeix la necessitat d’una bona salut i d’una correcta nutrició, ja que sense això el desenvolupament cognitiu i la salut emocional poden presentar alteracions de diferents magnituds.

El cervell humà, tot i representar només el 2% del pes corporal, consumeix el 20% de la glucosa que ingressa com a nutrient. És l’òrgan del cos que més energia gasta; per tant, donar-li una dieta correcta i exercitar-lo aprenent coses noves —per exemple un idioma o tocar un instrument— és fonamental per mantenir-lo sa. També cal evitar l’estrès, que deteriora la flexibilitat mental, l’atenció i la concentració.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari