Publicat el 09/07/2023

Efectes del canvi climàtic.

 

 

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el canvi climàtic és l’amenaça més gran per a la salut de la població al segle xxi. A més de morts i lesions per fenòmens meteorològics extrems, el seu impacte provoca malalties i inseguretat alimentària, entre molts altres problemes sanitaris.

 

Dels impactes negatius del canvi climàtic que més afecten la nostra salut, els especialistes destaquen:

Temperatures extremes.
A l’últim segle la temperatura global del planeta ha augmentat més d’un grau de mitjana. Aquest increment i les onades de calor exacerben les malalties cardiovasculars i respiratòries, els resultats adversos en l’embaràs, l’empitjorament dels patrons de son, la mala salut mental i l’augment de les morts relacionades amb lesions.

Deteriorament de l’entorn natural.
Les onades de calor, les fortes precipitacions, les tempestes i les sequeres afecten molt negativament els cultius. Una situació que posa les persones en risc d’inseguretat hídrica i alimentària.

Augment de sequeres.
L’escassetat d’aigua té un impacte molt significatiu sobre la nostra salut física i mental. Pot incrementar el risc de malalties transmeses per l’aigua o relacionades amb la seva mala qualitat, incloent-hi afeccions gastrointestinals i quadres de diarrea. També comporta un risc més gran d’incendis forestals, cosa que implicaria problemes respiratoris i cardiovasculars.

Per cuidar la nostra salut i la del medi ambient, hi ha una sèrie de gestos quotidians que poden ajudar molt:

Reduir el consum de carn.
Una dieta amb menys carn i més vegetals ajuda a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Caminar.
La mobilitat sostenible ajuda a reduir l’emissió dels gasos amb efecte d’hivernacle i a millorar la qualitat de l’aire. Deixar el cotxe i optar per alternatives de mobilitat com caminar, fer servir el transport públic o la bici són una manera de reduir la contaminació.

Reduir el consum d’aigua.
És important acostumar-se a fer servir l’aigua de manera responsable, substituint els banys per dutxes, reutilitzant l’aigua sobrant, fent servir l’aigua de pluja, etc.

Turisme sostenible.
La manera de viatjar també influeix en la salut del planeta. Convé, doncs, triar les opcions menys contaminants.

Consumir productes locals i de temporada.
Comprar a botigues i mercats agroalimentaris i incorporar a la nostra rutina el consum de productes ecològics suposa un gran estalvi energètic. A més, evita produir contaminants que incideixen en els ecosistemes i la cadena d’alimentació generant malalties.

Reciclar i evitar els plàstics.
És una altra manera d’estalviar energia, evitar l’explotació dels recursos naturals, i reduir la contaminació.

Estalviar energia.
L’aire condicionat i la calefacció són molt contaminants. Per això, l’ús ha de ser moderat. També és convenient desconnectar els dispositius que no s’estiguin utilitzant i emprar bombetes LED, ja que són les més eficients.

Redacció La Clau

Deixa un comentari