Publicat el 15/07/2018

Des de temps immemorial es cultiva la vinya en aquesta zona de l’extrem nord-oriental de la península, fronterera amb el Rosselló francès. És una de les zones vitícoles sotmeses a un règim d’inestabilitat climàtica, amb una gran influència del clima mediterrani, i on es dona el vent més violent (la Tramuntana), però que en tot cas beneficia que la vinya no tingui paràsits.

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions amb el matís d’una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d’espècies. Un cop a la boca s’expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

S’hi elaboren també vins blancs, sovint amb varietats autòctones, frescos i saborosos i amb una notable qualitat. També rosats, que es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dona nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d’un vi de postres excepcional, juntament amb l’altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari