Publicat el 04/01/2019

En el moment del part, alguns nadons, en comptes de col·locar-se amb el cap en direcció a la pelvis materna ho fan a l’inrevés, fet que dificulta la seva sortida de l’úter i augmenta el risc de cesària. Per evitar que això passi, una llevadora de l’Hospital Vall d’Hebron ha creat un coixí ergonòmic que ajuda a corregir la posició del fetus si està mal col·locat. A més, l’invent també ajuda al descans nocturn de les embarassades durant el tercer trimestre.

Segons ha informat la seva creadora, Vanessa Bueno, el coixí està dissenyat de manera que les dones, tombades de costat, se’l col·loquin entre les cames per obrir el diàmetre de la pelvis i provocar la rotació interna del genoll de la cama superior. D’aquesta forma, el coixí ajuda a girar el cap del fetus cap avall, ja que troba més espai a la pelvis.

A banda de la seva aplicació per facilitar el part vaginal, el coixí també ajuda qualsevol dona embarassada a millorar el seu descans durant el tercer trimestre de gestació. Bueno ho aclareix explicant que la postura de descans que es recomana a les embarassades és el decúbit lateral, que millora l’oxigenació del fetus i redueix les baixades de tensió maternes, i que el coixí és idoni per mantenir aquesta postura durant moltes hores.

L’invent de Bueno ha estat batejat amb el nom d’Easysims, una combinació de easy (‘fàcil’ en anglès) i sims, en relació a la postura de Sims modificada, una posició de decúbit lateral esquerre amb el braç i la cama d’aquest costat estesa i l’extremitat inferior dreta flexionada a l’alçada del maluc i el genoll. La idea va sorgir en un assaig clínic que va realitzar la matrona sobre com facilitar la rotació del fetus durant el part quan es produeix una mala posició. Els resultats de l’assaig, publicats a la revista Birth, van mostrar que els nadons van rotar la seva posició en el 50,8 % dels casos quan la mare va adoptar la postura de Sims, mentre que només ho van fer el 21,7 % dels fills d’embarassades que van optar per una postura lliure durant la dilatació. També van constatar que el nombre de parts vaginals amb la postura de Sims va ser més elevat en comparació amb una altra posició (84,7 % enfront del 68,3 %).

L’hospital de la Vall d’Hebron la va ajudar en el disseny del coixí, segons indica la llevadora, mentre que l’empresa Stimulo es va encarregar de la seva fabricació i també del disseny.

Actualment el coixí està a disposició de qualsevol dona embarassada a l’Hospital Vall d’Hebron, i ja han estat unes 120 dones gestants les que l’han fet servir durant dos mesos de proves, la qual cosa ha reduït les cesàries i l’ús de fòrceps en un 16 %, segons dades del centre hospitalari.

Tot i així, l’Easysims no és encara a l’abast de tothom, i la intenció de la llevadora és que en un futur proper pugui ser comercialitzat perquè arribi a totes les llars.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari