Publicat el 22/02/2018

El Dia Internacional de la Dona se celebra el 8 de març a molts països en reconeixement a les dones, al seu paper en la història i a la lluita pel seu alliberament i igualtat amb l’home. Segons s’explica al web de les Nacions Unides, www.un.org, sota el lema Ara és el moment: les activistes rurals i urbanes transformen la vida de les dones, la celebració de 2018 se sumarà a un moviment mundial sense precedents pels drets, la igualtat i la justícia de les dones.

Tot i que al llarg de la història no han deixat de lluitar per tenir una participació igualitària en la societat, la idea d’un dia internacional de la dona no va sorgir fins a finals del segle XIX. Uns anys més tard, el 18 de febrer 1909, en conformitat a una declaració feta pel Partit Socialista d’Estats Units es va festejar en aquest país el primer Dia Nacional de la Dona. Tan sols un any després es va celebrar a Copenhaguen la II Conferència Internacional de Dones Socialistes amb l’objectiu de promoure la igualtat de drets de les dones, inclòs el del sufragi universal. Durant la conferència, a la qual van assistir més de 100 dones de 17 països diferents, es va proposar que se celebrés el Dia de la Dona Treballadora, a petició de Clara Zetkin, una destacada activista alemanya. La proposta va ser aprovada unànimement, encara que no es va establir una data fixa per a la celebració.

Com a conseqüència d’aquesta decisió, el 19 de març de 1911 va celebrar-se per primera vegada el Dia Internacional de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Més endavant, el darrer diumenge de febrer de 1913, les dones russes van celebrar el seu primer Dia Internacional de la Dona i, un any més tard, pels volts del 8 de març, a la resta d’Europa les dones van protagonitzar mítings en protesta per la guerra o en solidaritat amb les altres dones. Ja en plena guerra i com a reacció davant els 2 milions de soldats russos morts en combat, les dones russes van escollir de nou l’últim diumenge de febrer per declarar-se en vaga. Aquella data corresponia al calendari julià, que era el que s’utilitzava llavors a Rússia, però d’acord amb el calendari gregorià, que és el que es fa servir actualment a gairebé tot el món va ser el 8 de març. Quatre dies després el tsar es va veure obligat a abdicar, i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot.

El 1975, coincidint amb l’Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van celebrar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada el 8 de març. Vint anys després, el 1995, es va signar la Declaració i la Plataforma de Pequín, un full de ruta que va establir l’agenda per a la materialització dels drets de les dones en el món. Aquest document va ser signat per 189 governs.

Tal com asseguren des de les Nacions Unides, el 8 de març és també una oportunitat per reflexionar sobre com accelerar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que afecten més directament les dones i les nenes, dins el marc de l’Agenda 2030. En aquest sentit, estableix alguns objectius claus per a l’Agenda 2030:

  • Vetllar perquè totes les nenes i tots els nens acabin els cicles de l’ensenyament primari i secundari, que ha de ser gratuït, equitatiu i de qualitat i produir resultats escolars pertinents i eficaços.
  • Vetllar perquè totes les nenes i tots els nens tinguin accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat, per tal que estiguin preparats per a l’ensenyament primari.
  • Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i les nenes a tot el món.
  • Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i les nenes en els àmbits públic i privat, incloses la tracta i l’explotació sexual i altres tipus d’explotació.
  • Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari