Publicat el 05/08/2015

INTERPRETACIÓ
Liam Hemsworth, Teresa Palmer, Billy Bob Thornton, John Malkovich, Bruce Dern,
Michael Stuhlbarg, Oliver Platt
DIRECCIÓ Matt Shakman
DURADA 92 min
GÈNERE Drama

Cut Bank és una d’aquelles pel·lícules que camina per la corda fluixa. Igual que Fargo, La noche de los girasoles o Antes que el diablo sepa que has muerto, pretén exposar situacions extremes amb resolucions gens taxatives. Estem parlant, bàsicament, de pel·lícules que es pregunten fins a quin punt una situació que sembla controlada pot desembocar en el caos. I un plantejament com aquest, tan ambigu i poc dicotòmic, demana una gran fermesa en el pols del director. Perquè quan se’ns va explicant com del no-res en surt un huracà s’ha de parlar amb molta seriositat, o probablement un fet com aquest s’acabarà convertint en una involuntària comèdia d’embolics.

En aquest cas estem parlant d’una pel·lícula que si bé té pretensions força clares (de vegades potser una mica massa), en tot moment resulta creïble. Matt Shakman cuida tots els detalls de la seva planificació però mai no abusa del manierisme. Es pot dir que aconsegueix aquella posada en escena elegant però freda, propera als personatges però distant respecte de les situacions. Com aquell qui mostra sense jutjar i empatitza sense justificar. I val a dir que tant aquesta posició distant com la proximitat envers els personatges es mantenen fins al final. Gràcies a això, Shakman es pot permetre desenvolupar de manera creïble certes seqüències que rodades d’una altra manera probablement farien el ridícul.

Però el que acaba de fer d’aquest treball una pel·lícula sòlida és la seva tesi. Si una cosa fa diferent Cut Bank de les pel·lícules amb què comparteix similituds és que capgira la clàssica anàlisi dels petits poblets d’interior. Sí que comença com el típic viatge a les fosques entranyes de la utopia (com passa en els casos de Perros de paja, La hija de Ryan, Rompiendo las olas o l’esmentada La noche de los girasoles). Tanmateix, el missatge ja no és tan dicotòmic com en aquests exemples: en aquest aspecte, Cut Bank fa pensar en Twin Peaks, sèrie on descobríem un poblet que tenia la seva cara fosca però també la seva part bona; amb alguns draps bruts però amb una gran saviesa oculta rere la senzillesa.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari