Publicat el 26/09/2017

Un petit corrent d’un microxip podria ser suficient per reprogramar les nostres cèl·lules cutànies i fer que realitzin altres funcions del nostre cos

Especialistes de la Universitat Estatal d’Ohio (EUA) i del Centre Mèdic Wexner (WMC) han desenvolupat un nou tipus de nanotecnologia, anomenada nanotransfecció de teixits, capaç de fer que cèl·lules adultes canviïn de funció. Segons expliquen els seus creadors, aquest nou invent es pot utilitzar per reparar el teixit danyat o per restaurar la funció del teixit que ha envellit, incloent els òrgans, els vasos sanguinis i les cèl·lules nervioses. D’aquesta manera, els metges obtenen les cèl·lules necessàries perquè el cos del pacient es recuperi pel seu compte.

La nanotransfecció de teixits té dos elements principals, segons expliquen els seus desenvolupadors: un microxip basat en nanotecnologia dissenyat per lliurar una càrrega genètica específica a les cèl·lules adultes, i la càrrega en si, la qual és la responsable de reprogramar-les.

El seu funcionament és molt senzill, només cal aplicar el microxip a la pell durant uns segons i retirar-lo. Durant el contacte, el dispositiu genera una lleu descàrrega elèctrica que crea en el teixit uns canals on allibera el seu contingut. Aquesta càrrega biològica s’arrela en els canals i permet la transformació de les cèl·lules epidèrmiques en cèl·lules d’una altra part del cos que serviran per reparar òrgans, vasos sanguinis i nervis.

Els especialistes asseguren que mitjançant el petit corrent elèctric es creen canals en el teixit del cos, pels quals s’injecta la càrrega genètica (ADN o ARN). Després d’això, comença el procés de reprogramació cel·lular.

Aquest innovador procediment, que va ser publicat a la revista especialitzada Nature Nanotechnology, va demostrar ser eficaç en el 98 % dels casos. A més, en utilitzar les pròpies cèl·lules del pacient, no és necessari l’ús de medicaments.

Aquest procediment va ser testat en animals i ara els experts esperen començar els assajos clínics en humans d’aquí a un any.

Els especialistes confien que en el futur aquesta tecnologia pugui ajudar a tractar malalties com les d’Alzheimer o Parkinson en éssers humans.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari