Publicat el 20/03/2018

La pell és l’òrgan del nostre cos més extens, fa diverses funcions (reguladora, de defensa…) i actua protegint la resta d’òrgans. Per això és important mantenir-la i tenir-ne cura. Per garantir les seves funcions i evitar el seu deteriorament prematur, el món de la cosmètica ens ofereix moltes opcions. Hem de pensar, però, que hem de nodrir-la amb ingredients que l’afavoreixin i que no deixin possibles residus que acabin sent nocius tant per a un mateix com per al medi ambient. Una opció interessant és pensar a anar substituint productes quotidians d’higiene per xampús, gels de dutxa i cremes corporals i facials amb certificat ecològic. Això seria un petit bon començament per a tota la família.
Els cosmètics ecològics inclouen en la seva formulació ingredients provinents d’agricultura ecològica certificada. No sempre és al 100%, però en tot cas sempre s’indica quin percentatge d’ingredients ho és (perquè es considerin ecològics almenys un 90% dels ingredients han d’estar certificats). La cosmètica ecològica està regulada per diversos organismes; malauradament, no existeix un sol segell de referència, com sí passa en l’agricultura, però l’important és identificar el percentatge d’ingredients ecològics que conté un cosmètic, ja que molts s’autoanomenen ecològics o biològics quan en realitat inclouen substàncies de síntesi química, o bé substàncies perjudicials per a la nostra pell i per al medi ambient. Un producte sempre ha d’incorporar una llegenda que com a consumidors ens hauríem d’acostumar a llegir. Ha d’incloure obligatòriament: la seva caducitat un cop obert, si compleix amb la normativa europea (normalment incorpora una E quan ho fa), nom i direcció de l’empresa responsable, INCI (llistat obligatori d’ingredients escrit en el sistema internacional de nomenclatura basat en el llatí), codi de traçabilitat i quantitat del producte. Com a elements opcionals i responent a la seva composició ecològica, ens hauríem de trobar amb: el tant per cent d’ingredients ecològics i els asteriscs o marques de cada ingredient que és d’origen ecològic.

Els cosmètics ecològics tenen principis actius molt rics i eficaços i en l’actualitat es poden trobar a preus molt raonables en comerços en línia, en botigues físiques i mercats locals.

 

Marianne Le Black
Cosmètica orgànica i eco.
Maquilladora. @leblackparsac/leblackparsac@me.com

Deixa un comentari