Publicat el 03/05/2017

Un dels grans problemes que afecten les ciutats i pobles on vivim és la contaminació. Per aquest motiu, és important que quan conduïm mirem de consumir com menys combustible millor. Un article publicat al web de la Direcció General de Trànsit (DGT) ofereix alguns consells per poder practicar un estil de conducció eficient:

Sortir sense accelerar.
Si arrenquem el vehicle prement l’accelerador farem que consumeixi carburant inútilment, ja que l’electrònica del vehicle regula les condicions de l’encesa.
Fer servir la primera només per sortir.
Hem d’utilitzar la primera per iniciar la marxa i no abusar de l’accelerador. La segona s’ha de posar passats dos segons o després de recórrer 5-6 metres.
Anticipar el canvi.
L’acceleració s’ha de fer de forma progressiva, sense trepitjar el pedal a fons. Si el motor del nostre cotxe és de benzina, hem de canviar entre les 1.500-2.500 revolucions; si és dièsel, entre les 1300-2000.
Utilitzar marxes llargues.
Hem de fer servir marxes llargues a baixes revolucions el màxim temps que sigui possible.
Mantenir una velocitat constant.
Si conduïm a una velocitat el més uniforme possible, sense accelerar ni frenar innecessàriament, el malbaratament d’energia i combustible quedarà limitat.
Moderar la velocitat.
A banda que és un perill per a la seguretat, l’augment de la velocitat implica un increment del consum de combustible.
Anticipar i preveure.
Mantenir la distància de seguretat per anticipar-se als imprevistos també contribueix a fer que la nostra conducció sigui més eficient
Utilitzar el fre motor.
Per desaccelerar hem d’aixecar el peu de l’accelerador i deixar rodar el vehicle amb la marxa posada. D’aquesta manera, el motor actuarà com a fre i el consum serà zero. Si és possible, hem de mirar d’aturar el vehicle sense reduir cap marxa.
Retardar la reducció de marxes als pendents i circular amb marxes llargues a les baixades.
A les pujades hem de procurar no reduir marxes de seguida i accelerar lleugerament. A les baixades, en canvi, el més eficient és circular amb marxes llargues i rodar per inèrcia.
Segons aquest article, una conducció eficient disminueix el consum de combustible una mitjana del 15 %, redueix l’emissió de CO2 en la mateixa mesura i també la d’altres substàncies nocives per al medi ambient i per a la salut.

 

Font: http://revista.dgt.es/es/

Redacció La Clau

Deixa un comentari