Publicat el 20/01/2018

La temporada d’ eriçons de mar ja es aqui, per això, des del passat mes de desembre que ja es pot gaudir a taula d’aquest animal recobert de punxes, típic de la costa empordanesa, on se’l coneix amb el nom d’uriç. Les campanyes gastronòmiques impulsades per municipis com Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell s’han convertit des de fa uns quants anys en una bona oportunitat per tastar-los quan estan en el seu punt òptim.

Temps d’Uriços convida durant els mesos de desembre, gener i febrer a degustar plats amb aquest ingredient com a protagonista a 23 restaurants de Sant Feliu de Guíxols. La campanya es va iniciar el passat 1 de desembre amb la presència de degustacions, plats o montaditos als establiments participants. Un dels grans moments serà l’Uriçada Popular, amb degustació de 6 uriços i 1 copa de cava, que enguany tindrà lloc dissabte 27 de gener als Jardins Juli Garreta.

Per la seva banda, a partir del 15 de gener i fins al 20 de març, Palafrugell acollirà La Garoinada, una de les primeres campanyes gastronòmiques de les comarques gironines i de les més conegudes. Va néixer l’any 1992 i pren com a producte principal les garoines, també conegudes com a eriçons de mar o garotes. Se celebra durant les minves de gener, quan la garoina està en el seu millor moment, i hi prenen part diversos restaurants del municipi, que ofereixen un menú que inclou un entrant de garoines, un segon plat (diferent per a cada edició) i unes postres típiques de la cuina palafrugellenca.

Els eriçons de mar tenen una llarga història gastronòmica que es remunta al món clàssic. Està documentat que els antics grecs ja els coneixien i els consumien abundantment com a aperitiu. També consta com a ingredient en l’alimentació dels romans, que els menjaven assaonats amb vinagre, julivert i menta.

Definir el seu gust no és fàcil, ja que alterna entre dolç i salat, amb uns matisos peculiars que no es troben a cap altre producte del mar. També es caracteritza per tenir una textura molt particular. La seva carn és tova, suau, llefiscosa i una mica salada, amb un sabor autèntic i refrescant.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari