Publicat el 16/12/2021

Com organitzar i calcular el menú de Nadal

Encarregar-se dels àpats nadalencs pot acabar sent una mica estressant. Per sort, hi ha alguns trucs per treballar el mínim possible a la cuina i poder gaudir de dinars i sopars amb la resta de comensals. Planificació, unes quantes llistes i delegar en altres persones són, segons els experts, les claus perquè tot vagi rodat.

 

Fes llistes. Anota en primer lloc el nombre de convidats per poder dissenyar el menú. Tingues en compte les seves possibles al·lèrgies i intoleràncies, així com si hi ha persones veganes. Després, vindran la llista de receptes i la dels ingredients i quantitats. Pensa en les begudes amb i sense alcohol.

Deixa preparat abans tot el que puguis. Molts plats es poden preparar amb antelació; si més no, una part. Pots deixar fetes salses, sofregits i saltats. Fins i tot les sopes tenen millor gust si les preparem el dia abans. També hi ha plats que es poden congelar.

Calcula les quantitats. Per als aperitius es recomanen unes sis peces per persona. La quantitat de sopes i cremes sol ser d’uns 200 a 250 mil·lilitres per comensal. Pel que fa al plat principal, si abans has posat aperitius o entrants pots servir porcions d’aproximadament 200 grams, acompanyades amb guarnicions de verdura d’uns 100 grams per persona. En el cas de l’arròs, la quantitat dependrà de si és l’acompanyament o el plat principal. En el primer cas, es calcula de 50 a 80 grams d’arròs ja cuit per persona. Però si és el plat principal, cal preparar 150 grams per cap. Quant a les postres, en cas que siguin individuals s’aconsella una peça per persona. Finalment, les begudes se solen calcular tenint en compte que un adult beu 3 o 4 copes durant un àpat.

Ves sobre segur. Tria plats que com a mínim hagis fet un cop abans. En cas que vulguis impressionar els teus comensals amb un plat sofisticat que no hagis preparat mai, cuina’l abans per practicar. Recorda, a més, que cal evitar receptes que requereixin molta preparació d’última hora. És preferible triar plats amb temps de preparació en forn, o bé que hagin de reposar a la nevera.

Revisa el parament i els estris. Comprova que tens tots els utensilis necessaris: plats, copes, coberts, tovalles, paelles, olles, motlles… Assegura’t també de tenir prou cadires.

Reparteix tasques. Decideix amb la resta de la família o amb la teva parella qui s’encarrega de les compres i com us repartiu les tasques de la cuina i de la decoració. Si hi ha nens a casa, poden ajudar a parar i decorar la taula, preparar jocs per a després de dinar, etc. Fins i tot els convidats poden col·laborar portant beguda o postres.

Prepara la taula amb antelació. És aconsellable tenir la taula a punt un parell d’hores abans que arribin els convidats. Disposa les estovalles, tovallons, coberts, plats, copes i gots, i guarneix-la com havies previst. En l’últim moment pots deixar les begudes a punt per servir en una tauleta auxiliar o en algun moble del menjador.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari