Publicat el 14/01/2019

Hi ha un munt de mites i supersticions al voltant de la penetrant mirada dels gats. La seva capacitat per veure en la foscor i les variacions que experimenten les seves pupil·les han inquietat els homes des de l’antiguitat. Però, a més de fascinar, la mirada dels gats transmet missatges molt útils si els sabem interpretar correctament.

La mirada del gat és una part important del seu llenguatge corporal amb la qual transmeten moltes coses. Si et mira fixament pot ser per algun d’aquests motius:

Té curiositat. Si et segueix amb els ulls mentre et mous és que hi ha alguna cosa que li crida l’atenció.

Necessita alguna cosa. De vegades et pot mirar perquè vol aigua, menjar, sortir…

Et repta. Pot passar que el teu gat vulgui imposar-se davant teu. Potser perquè l’has renyat i vol reptar-te. Si et mira fixament i et bufa, té la cua aixecada o està en posició d’atac, no li mantinguis la mirada.

Et demostra afecte. Si el teu gat et mira fixament i amb els ulls mig tancats t’està mostrant que està a gust al teu costat i et vol agrair el que fas per ell.

Té por. Si et mira fixament amb les pupil·les dilatades és perquè se sent amenaçat. Podria haver sentit algun soroll en algun racó de la casa i et demana protecció.
El primer que ens cal saber és que els gats no parpellegen ni la meitat de vegades al dia del que ho fem nosaltres, i que és per això que pot semblar que els seus ulls estan fixos i clavats tot el temps. Si les parpelles estan més obertes del normal, sol indicar por o agressivitat. Si les de dalt estan aplanades i les de baix rodones, pot indicar que el gat està tens. Si les té mig tancades vol dir que està relaxat, tot i que també ho fa si s’està defensant o no es troba bé.

També hem de tenir present que la pupil·la dels gats té una forma peculiar que es deu a l’adaptació a la vida nocturna dels seus ancestres. Es redueix a una ratlla vertical quan es contrau al màxim, és rodona quan es dilata i el·líptica quan està parcialment dilatada. La dilatació també és un indicador del nivell d’excitació de l’animal. Si està molt excitat, la seva pupil·la es dilata fins que els ulls se li tornen gairebé negres. Si no hi ha cap problema mèdic que ho provoqui, la dilatació de la pupil·la indica que el gat està excitat i la contracció que està relaxat. Això darrer, però, també es produeix si el gat es mostra agressiu, però sense tenir por.

En general, una mirada desviada vol dir que el gat està espantat, mentre que si és directa, prolongada i sense parpellejar pot indicar que està en mode depredador, controlant la presa, o pot ser un gest intimidador cap a un altre animal o persona.

Si un gat se sent amenaçat pot prendre dues actituds: fer-se fora a un costat i llepar-se per donar a entendre que no busca un conflicte, o preparar-se per a un possible atac, mirant fixament el seu suposat atacant i emetent grunyits i esbufecs. Si això darrer passa, el millor és allunyar-se del camp visual del gat, o parpellejar diverses vegades movent el cap d’un costat a l’altre. Amb aquest gest li donarem a entendre que estem relaxats i no volem fer-li mal.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari