Publicat el 24/01/2019

Els problemes que més sovint afecten la vista són els errors de refracció com la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme i la presbícia. La majoria de persones té una o més d’aquestes malalties, però també problemes relacionats amb una deficiència en la detecció de formes nítides. Per això és important estar alerta per poder identificar els senyals que ens avisen que cal visitar l’especialista:

  1. Veure borrós i els contorns desdibuixats. Això pot indicar que hi ha una cataracta. Quan s’està formant produeix visió borrosa, la llum es percep més apagada i els colors menys vius.
  2. Falla la visió lateral i els extrems es veuen negres. Es pot tractar de glaucoma. L’ull té un líquid que l’humiteja, però si s’acumula pressiona el nervi òptic i es comença a perdre visió pels laterals de l’ull. Cal fer-se revisions oftalmològiques a partir dels 40 anys, ja que no causa símptomes fins que està molt avançat.
  3. Veure ‘mosques volants’ en moure l’ull. Podria ser despreniment de retina. Això succeeix quan la capa externa i la interna de la retina se separen. Llavors apareixen uns punts negres que es desplacen, ombres en una àrea de la visió o centelleigs lluminosos.
  4. Notar un punt difús al centre de la visió. Es podria estar patint DMAE (degeneració macular associada a l’edat). S’origina quan la màcula es debilita, de manera que les àrees del centre del camp visual es veuen borroses i les línies rectes com si fossin corbes.
  5. Veure malament de prop. Pot indicar vista cansada (presbícia). El cristal·lí guanya gruix amb els anys i perd la capacitat d’enfocar. Falla sobretot en mirar objectes a una distància d’entre 35 cm i 1 m.
  6. No veure bé una cosa que està lluny. Clàssic símptoma de miopia. Pot aparèixer a qualsevol edat o anar augmentant en certs moments de la vida.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari