Publicat el 13/06/2022

El sistema immunològic d’un gat.

 

El sistema immunològic dels felins és el responsable de mantenir la salut del gat, prevenint qualsevol tipus d’infecció produïda per un agent patogen.

 

Un sistema de defenses en bon estat destrueix qualsevol amenaça per a la salut abans que pugui perjudicar l’organisme. Per tant, un sistema immunològic enfortit ajudarà a prevenir problemes greus de salut en els gats.

Des dels primers dies de vida, els gats compten amb un sistema de defenses naturals que reben a través de la primera llet materna. L’efecte protector d’aquest aliment dura d’un a dos mesos i, passat aquest temps i a mesura que vagi creixent i s’exposi al món exterior, l’animal anirà desenvolupant un sistema immunològic més fort. Tot i així, els gats segueixen estant exposats a malalties i és important anar amb compte. Els veterinaris i especialistes en salut animal recomanen prendre una sèrie d’accions per enfortir el seu sistema immunològic:

Segueix el pla de vacunació. Vacunar el gat és clau per reforçar el seu sistema immunitari. Quan els anticossos o defenses proporcionades per la mare baixen, el cadell es torna susceptible a contraure malalties greus que poden deixar seqüeles permanents. Consulta el veterinari perquè t’indiqui quan començar amb el pla de vacunació i respecta els períodes recomanats entre cada vacuna.

Evita que s’estressi. Els felins són animals extremament sensibles que, encara que no ho sembli, passen gran part del dia en alerta. Els canvis a la llar, l’absència del tutor, els sorolls forts, l’excés de manipulació… són alguns dels factors que poden provocar-li estrès i fer que la seva salut empitjori o que es desenvolupin malalties que abans estaven latents.

Cuida’n l’alimentació. Els àpats han de ser de qualitat i poc processats. L’ideal seria alimentar-lo amb carn crua o menjar cuinat a casa, però també ho pots fer amb menjar enllaunat o pinso de bona qualitat i ben processat.

Mantén-lo en un pes saludable. Com en els humans, l’obesitat pot causar estralls en la salut i el sistema immunològic d’un gat. Procura que el seu entorn sigui estimulant, que pugui jugar i mantenir-se actiu. Vigila, també, de no donar-li llaminadures de més.

Redacció La Clau

Deixa un comentari