Publicat el 07/06/2019

Quan la temporada d’al·lèrgia està en plena expansió, la salut de la boca pot no ser una de les prioritats, per això és important saber que aquesta patologia també té conseqüències en la salut bucodental. Pren nota:

  1. Dolor i molèsties a les dents. Els símptomes més freqüents. Són conseqüència que tots els buits del cap s’omplen de moc, sobretot per tractar el sistema immunològic de combatre la pols o el pol·len. Aquests buits plens de mucositat fan pressió sobre les dents molars superiors, empenyent-ne les arrels, i es pot sentir dolor o més sensibilitat a la calor i fred. Si els antihistamínics no aconsegueixen fer remetre el dolor, el més recomanable és anar al dentista, ja que el dolor pot ser produït per càries o un altre problema de salut dental.
  2. Boca seca. Les al·lèrgies produeixen molt sovint sequedat bucal i ho fan per dues causes: d’una banda, pel fet d’haver de respirar per la boca en tenir el nas taponat; de l’altra, com a efecte secundari provocat per alguns medicaments. Sigui quin sigui el motiu, l’important és que l’absència de saliva pot provocar el desenvolupament de càries o mal alè, entre d’altres, ja que una de les seves funcions és la d’eliminar bacteris nocius. Això vol dir que una boca seca és el lloc perfecte perquè els bacteris que produeixen les càries es multipliquin.
  3. Dolor a la gola. El degoteig nasal posterior, produït per les al·lèrgies, pot arribar a irritar la gola fins al punt de provocar dolor. Això, al seu torn, pot derivar en l’aparició de mal alè. En tractar-se d’un fenomen produït a la gola, un raspallat de dents no serà efectiu.

Què podem fer?

Estigues ben hidratat. És recomanable beure molta aigua per mantenir la boca i el cos hidratats. Això no només pot contrarestar els efectes de la boca seca, sinó que a més ajuda a fer que el cos elimini l’excés de moc.

Fes gàrgares amb aigua salada. Dissol una cullerada de sal en un got d’aigua tèbia. Fes gàrgares i escup fins a eliminar tota l’aigua. La sal pot ajudar a eliminar el moc, alleujant els símptomes. També redueix els bacteris nocius a la boca i a la gola, reduint els efectes del mal alè i la placa.

Continua amb el raspallat i l’ús del fil dental. El raspallat i l’ús del fil dental amb regularitat són especialment importants quan es té la boca seca; per tant, assegura’t de raspallar-te-les dos cops al dia i utilitza fil dental almenys a diari.

Tracta les teves al·lèrgies. Controlar les al·lèrgies pot ajudar a reduir l’impacte que tenen sobre la boca. Evita els desencadenants coneguts i parla amb el teu metge sobre les opcions de tractament a llarg termini, com ara medicaments receptats o vacunes per a l’al·lèrgia.

Consulta el dentista. Si tens mal de dents, digues-li al dentista. Ell et pot ajudar a descobrir si la causa són les al·lèrgies o una altra cosa.00

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari