Publicat el 18/03/2021

La primavera és sinònim de bon temps, però també d’al·lèrgies i símptomes continus com els esternuts, la irritació d’ulls o congestió nasal, i fins i tot otitis i pèrdua auditiva.

T’expliquem per què passa i com pots prevenir aquests signes per cuidar la teva audició en aquesta estació de l’any.
Prevenció de l’otitis a la primavera
Moltes persones sofreixen aquesta reacció de l’organisme a agents externs que considera nocius. A la primavera cal anar molt amb compte amb el pol·len procedent d’arbustos i arbres, com ara oliveres, xiprers, mimoses i plataners. Cada vegada més, trobem a les ciutats masses d’aire carregades de pol·len, tenint en compte que els plataners són l’espècie més abundant als nostres carrers.

És en aquesta època de l’any que es manifesten les famoses al·lèrgies primaverals. Els seus símptomes més comuns són: picor d’ulls, llagrimeig, picor nasal, esternuts, secreció de mucositat, congestió nasal, otitis, pèrdua auditiva, etc.

Les vies respiratòries són les principals vies del nostre organisme afectades quan patim una al·lèrgia a la primavera. Per això tenim sensació de més pressió a les orelles. Però per què passa, això?
Les orelles es comuniquen directament amb la boca i el nas. Les trompes d’Eustaqui, en inflamar-se, disminueixen el seu diàmetre, per la qual cosa la ventilació de l’orella mitjana també es veu afectada. L’orella mitjana reacciona produint una mucositat que tapa les orelles, i això provoca una disminució de l’audició.

Quan la mucositat que arriba a cau d’orella no s’elimina, pot arribar a inflamar l’orella mitjana i ocasionar dolor i supuracions. En aquests casos és aconsellable visitar el teu otorrinolaringòleg.

Consells preventius per cuidar la teva audició a la primavera
Per prevenir futures otitis o pèrdua auditiva a la primavera et recomanem que segueixis aquestes senzilles pautes a fi de minimitzar els efectes de l’al·lèrgia:

  • Evita activitats a l’aire lliure en dies de vent o alta concentració de pol·len.
  • Tingues les finestres tancades, utilitza i revisa els filtres de l’aire condicionat de casa i del cotxe.
  • Utilitza ulleres de sol per protegir-te els ulls de les masses d’aire amb pol·len del carrer.
  • En mesura del possible, evita sortir al carrer en les hores en què la concentració de pol·len és més alta: en començar el dia i en vesprejar, sobretot en parcs i jardins.
  • Si utilitzes audiòfons, evita la humitat i les altes temperatures, ja que el pol·len pot obstruir el dispositiu i avariar-lo.
  • Visita l’otorrinolaringòleg si notes dolor d’orelles, brunzits, pèrdua auditiva, vertigen…
  • Protegeix-te dels canvis de temperatura i no abusis de l’aire condicionat.

 

Lucas Xirinachs · Onacústica

Deixa un comentari