Publicat el 11/03/2023

Com aconseguir els plànols d’un habitatge.

 

De vegades cal obtenir una còpia dels plànols d’una casa o d’un pis, ja sigui perquè es vulguin fer reformes, o bé per consultar-hi informació tècnica. Els experts expliquen que hi ha diversos llocs on els podem trobar.

 

Hi ha diferents maneres d’aconseguir els plànols d’un habitatge, asseguren els entesos; tot dependrà de la finalitat per a la qual els necessitem i de l’antiguitat del projecte. Com que fins fa uns anys no era obligatori guardar la documentació sobre la construcció d’un immoble, és molt més complicat aconseguir els plànols d’habitatges construïts abans dels anys 50. A partir de llavors, hi ha diverses alternatives:

Ajuntament. Si l’edifici no és gaire recent o no podeu accedir al projecte original, es pot fer una sol·licitud a l’Ajuntament. En funció de l’antiguitat de l’edifici, la resposta trigarà més o menys, ja que actualment es guarden els plànols en format digital però l’arxiu històric és menys accessible.

Cadastre. Si només ens cal un perímetre aproximat de l’habitatge, a la pàgina web del cadastre podrem trobar els plànols en format digital de totes les parcel·les cadastrals d’Espanya.

Col·legi d’Arquitectes. Aquesta corporació té l’obligació de guardar una còpia dels projectes que presentin a visat els arquitectes col·legiats. Com que aquesta documentació és propietat de l’arquitecte, serà ell qui autoritzi la consulta i la reproducció de qualsevol projecte.

Comunitat de veïns. Si hem comprat un habitatge en un edifici de pisos, podem sol·licitar els plànols al president o a l’administrador de la comunitat. Solen tenir els de situació i, a més, els de les instal·lacions.

Promotora. En cas que hàgim comprat la nostra casa a un promotor, aquest ens pot facilitar els plànols.
Els experts adverteixen, però, que sovint el projecte original d’un habitatge canvia respecte al projecte final d’obra. Per això, segons quina sigui la finalitat per a la qual necessitem aquesta documentació, una bona idea pot ser demanar a un tècnic que faci un aixecament del plànol de l’immoble, perquè ens el dissenyi amb el grau de precisió que necessitem.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari