Com aclimatar els peixos quan arriben a casa
Com aclimatar els peixos quan arriben a casa
Fer que els peixos s’acostumin al seu nou ecosistema és un procés delicat que necessita un cert temps i coneixements. Els experts expliquen que un aquari és una qüestió d’equilibris que garanteixen la vida marina que hi ha a dins. Atès que els peixos són molt sensibles a qualsevol canvi a l’aigua, aclimatar-los a un dipòsit haurà de ser una transició controlada amb cura per tal que puguin familiaritzar-se de manera correcta amb els paràmetres de temperatura, el pH, la salinitat i tota la resta de factors.
Els professionals de l’aquarofília aconsellen prendre’s el procés amb calma. La impaciència, diuen, pot ser fatal, per la qual cosa recomanen seguir el ritme que marquin els propis peixos. També alerten de la il·luminació, ja que aquests animals s’estressen amb facilitat i la llum els pot alterar. Per això, el millor és que durant les quatre hores següents al trasllat estiguin en condicions de poca lluminositat.
Tenint això present, expliquen que hi ha dos mètodes per aclimatar peixos segons la seva procedència:
Peixos d’aigua dolça: amb bossa flotant. Funciona tant amb els d’aigua freda com amb els d’aigües tropicals.
- Primer s’introdueix la bossa tancada dins l’aquari durant 15 minuts. Es subjecta d’un extrem perquè suri i, d’aquesta manera, la temperatura de l’aigua on és el peix s’equilibra amb la de la peixera.
- Passat aquest temps, es talla la part superior de la bossa, vigilant que l’aigua no es barregi de cop amb la de l’aquari sinó de mica en mica, tirant mig got del líquid del dipòsit dins de la bossa cada cinc minuts fins que n’estigui plena.
- Repetirem l’operació d’omplir i buidar fins a quatre vegades abans d’incorporar definitivament els peixos a l’aquari, preferentment amb una xarxa.
Peixos d’aigua salada: per degoteig. En cas que s’hagin d’aclimatar peixos i invertebrats, cal tenir-los en cubs separats a fi de no estressar-los gaire.
- Igual que en el mètode anterior, es diposita la bossa flotant a l’aquari durant un quart d’hora.
- Després es buida amb compte el contingut de les bosses a les galledes, vigilant que els animals quedin completament coberts.
- Una xarxa específica ens permetrà trasbalsar-los sense que pateixin.
- Amb un tub atòxic es degotejarà aigua de l’aquari a l’interior de la galleda. El flux ideal és de dues a quatre gotes per cada segon. Aquests transvasament per degoteig ha de durar una hora; si el cub s’omple abans, s’haurà de rebutjar part del líquid i continuar fins a completar aquest temps.
- Mentrestant, s’aconsella mesurar la salinitat tant de l’envàs com de l’aquari per comprovar si es van equiparant. Passada l’hora i igualada la salinitat, és passen peixos i invertebrats a la ubicació definitiva.
Redacció La Clau