Publicat el 19/06/2020

Abans que res, has de tenir molt present la paleta de colors. El seu ús ajuda a simplificar l’elecció, perquè t’ajuda a l’hora de combinar les tonalitats. Per fer-la servir, has de saber que els colors primaris (cian, magenta i groc) s’utilitzen molt poc en el món del disseny. Els colors secundaris (taronja, verd i violeta) es fan servir, però en diferents matisos que s’aconsegueixen utilitzant el blanc, que dona tints més suaus; el gris, que crea tons diferents als originals; o afegint negre per aconseguir colors més foscos. La barreja de tots aquest colors a la paleta fa possible crear combinacions que lliguin entre si i serveixin de referència a l’hora de buscar mobiliari, tèxtils o decoració de l’espai que dissenyem.

Una altre aspecte a tenir en compte és la roda cromàtica o cercle de color, ja que és un gran aliat per saber quines tonalitats funcionen bé juntes. Hi ha tres maneres de jugar amb els colors i encertar en la seva combinació:

  • Combinar colors complementaris. Són aquells que es troben en extrems oposats del cercle cromàtic. Tria el color de base que vols utilitzar i busca dos colors enfrontats. T’ajudarà a centrar l’atenció en aquests punts o objectes. Però vigila, ja que poden saturar l’espai.
  • Combinar colors consecutius. Els colors que es succeeixen en la roda cromàtica funcionen molt bé junts. Poden ser tres colors freds o tres de càlids.
  • Combinació monocromàtica. Es tracta de triar un color i de jugar amb la intensitat. És a dir, amb la variació de tints (blanc), tons (gris) i ombres (negre). És l’opció menys arriscada.

Amb tot això en ment, la regla del 60/30/10 t’ajudarà a encertar del tot en la tria dels colors per decorar. És un principi que es basa en triar un color dominant o principal per al 60 % de l’espai, un de secundari que ocuparà el 30 % i un tercer que ho farà al 10 %.
Color dominant 60 %. Ha de ser un to neutre i s’aplicarà a les parets, ja que és el color protagonista. Una altra opció és utilitzar-lo en els tèxtils i reservar les parets per al color secundari.
Color secundari 30 %. Acostuma a ser el que aporten els mobles i alguns dels tèxtils. És recomanable triar un to complementari al dominant.
Color d’accent 10 %. Sol aplicar-se als complements o en alguna peça del mobiliari. Els colors vius, com vermells i grocs, són perfectes per afegir-hi contrast.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari