Publicat el 08/03/2017

Clara Planet, nascuda a Barcelona, més enllà de conèixer l’entorn més proper ha tingut l’oportunitat de conviure amb diverses cultures. Des de ben joveneta buscava intercanvis amb l’escola, i l’herència d’aquelles experiències l’ha fet viatjar tot el que li ha estat possible. Amb estudis de comunicació i una llarga trajectòria en el món de l’educació i el lleure va voler ajuntar ambdues disciplines per iniciar el projecte Books Up.

Quines activitats desenvolupa l’ONG Books Up? 
El projecte en si té dos objectius: recollir llibres en llengua anglesa per a escoles de països on tenen dificultats per accedir a aquest material, i desenvolupar alhora una tasca educativa amb els joves estudiants de pobles del Baix Maresme, que donen el seu temps per ajudar altres estudiants. Les activitats són molt diverses: des de vendre roses per Sant Jordi i participar a fires d’àmbit local fins a fer xerrades en escoles i centres culturals per difondre la iniciativa.

Per què va decidir crear-la?
Després d’una estada a Anglaterra vaig tornar i buscava feina. Feia uns mesos havia viatjat al sud-est asiàtic, i en paral·lel a la cerca de treball el meu cap donava voltes pensant com podia donar un cop de mà a alguns dels centres que la meva parella i jo havíem visitat al Vietnam i Cambodja. No tenia ni temps ni diners per marxar allà de nou, però el que sí que tenia eren llibres d’anglès. La idea inicial era fer una caixa entre uns quants amics que havien estudiat amb mi, però tot va fer un gir inesperat quan en trucar a l’escola vam demanar si tenien material per donar. La iniciativa els va semblar prou encertada per proposar-nos un projecte en què poguessin participar els alumnes del propi centre. Així doncs, vam anar donant forma a les quatre idees que teníem fins a fundar l’ONG.

Qui col·labora amb l’entitat?
Principalment el grup de voluntaris està format per un 90 % d’estudiants d’ESO i Batxillerat. Hi col·laboren de diferents maneres: ja sigui ajudant a recollir i catalogar llibres, fent d’altaveus difonent el projecte o donant idees per trobar noves formes d’aconseguir fons per enviar les caixes.
D’altra banda hi participen també adults que volen aportar el seu granet de sorra. És el cas de mestres que coordinen un grup d’alumnes, pares que ens ajuden a obrir portes a nous reptes o persones que volen compartir el seu coneixement més tècnic amb nosaltres per assessorar-nos.
Per últim, i no menys important, hi ha totes les empreses i entitats que creuen en Books Up, ens donen suport i ens patrocinen per tirar endavant el projecte. És el cas per exemple d’institucions com l’Ajuntament de Vilassar de Dalt, que han fet possible que actualment disposem d’un local on emmagatzemar els llibres i treballar amb tot l’equip.

Quin balanç fa de les activitats fetes fins ara?
Algunes campanyes, com la de Sant Jordi, han estat molt productives. D’altres no tant, però amb totes elles hem crescut, ja sigui en l’aspecte personal o com a ONG. Les bones campanyes han permès recaptar llibres i donacions suficients per enviar-los, i les no tan bones ens han permès aprendre dels errors i posteriorment millorar.

Com es recull el material? Qui pot fer la donació?
Sense llibres per enviar, Books up no té sentit. Recollim els llibres en anglès que no s’utilitzen, aquells que agafen pols al fons de les prestatgeries de les cases, i els donem una segona vida. Així doncs, es tingui l’edat que es tingui o se sigui d’allà on se sigui, si es tenen llibres en anglès que ja no es vulguin, un es pot convertir en donant de Books Up molt fàcilment. Clara Planet. Fundadora de l’ONG Books Up
El material es recull de totes les maneres que se’ns acut i que podem dur a terme. No només etiquetem i enregistrem els llibres que ens donen, de vegades també sortim al carrer amb l’excusa de posar una paradeta en algun esdeveniment. Allà, entre fulletons, pins, punts de llibre i les diferents coses que portem, instal·lem una caixa on qui vulgui pot deixar els llibres que ja no usa. Ara bé, no ens estem de res: si algú ens vol cedir exemplars, només ens ho ha de comunicar —ja sigui a través del correu electrònic o mitjançant les xarxes socials— i ens posarem en contacte per recollir-los. També tenim punt de recollida a la Biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt. Val a dir que els llibres no són l’única cosa que necessitem, les donacions també poden ser econòmiques. Sovint s’acumulen grans muntanyes de llibres al nostre local que encara no tenen destinació, ja que per enviar-los fan falta diners.

Quina és la situació dels nens als països on enviem els llibres?
Els països on enviem els llibres estan en vies de desenvolupament. És cert que no són casos d’extrema pobresa i fam, i és per això que aquest material els és molt útil. En condicions extremes de supervivència aquest material pot arribar a fer nosa. El que sí que es pot dir és que el nivell educatiu és encara lluny del que creiem que és òptim. En qualsevol cas, els infants i joves reben els llibres amb molta il·lusió i tenen molt present que el fet de tenir-los implica un canvi en la seva carrera escolar.

La infància, avui en dia, encara està molt desprotegida, fora d’Europa i a casa nostra. Cal més consciència de la societat en aquest sentit?
Tota conscienciació és poca. Sempre es pot fer més del que es fa, i és per això que ens movem per tot arreu per explicar el nostre projecte. Si més no, la gent s’adona de la qualitat de vida que tenen algunes persones, i això els motiva a col·laborar.

Quins són els objectius i reptes de futur que es plantegen?
Seguir creixent en seria un, però no és el principal. L’objectiu a curt i llarg termini és enriquir el que hem aconseguit fins ara. Continuar disposant de l’equip de treball actual i fer el possible perquè la motivació de gent tan jove segueixi tan a flor de pell com des del primer dia. Som una ONG formada principalment per adolescents, i el fet de fer xarxa amb els diferents grups de cada escola ens fa il·lusió, ja que tots tenim un projecte en comú.
A banda tenim un projecte força ambiciós que ha sorgit arran del boca-orella de dins de Cambodja. Un equip de persones del país s’ha posat en contacte amb nosaltres per omplir de llibres el Village Learning Centre: un poble centrat exclusivament en la tasca educativa. Els edificis que hi ha són una ludoteca, una biblioteca, una escola i un institut. Això ens engresca per començar a convertir les nostres caixes en palets, però per a això cal fer una bona campanya econòmica. Així que aquest any sembla que estarem força actius.

Deixa un comentari