Publicat el 16/10/2019

Hi ha molta gent que desconeix que des dels inicis de la indústria de l’automoció, a finals del segle XIX, les dones han tingut una part força activa. Recuperem les històries d’algunes d’elles.

Bertha Benz: Era la dona de Karl Benz, un dels inventors de l’automòbil, i un bon dia de 1888 va decidir anar amb els seus fills a visitar la seva mare. Com que vivia a 106 quilòmetres va decidir agafar el cotxe que havia inventat el seu marit, però tot i així va trigar dies a arribar-hi, ja que es van haver d’enfrontar a petites avaries que li sorgien a aquell cotxe rudimentari. Bertha va aconseguir passar a la història com la primera dona conductora de llarga distància i mecànica de cotxes.

Mary Anderson: Va inventar l’eixugaparabrises durant una visita a Nova York. Va ser a inicis del segle XX, mentre viatjava en tramvia, quan es va fixar que el conductor havia d’aturar contínuament la marxa per sortir del vehicle i netejar el vidre davanter. Després de donar-hi voltes, va acabar dissenyant un dispositiu que permetia rentar el vidre del vehicle controlant-lo des de l’interior i el va patentar el 1903. Consistia en una barra de goma sobre el parabrisa davanter que, accionat des de dins de forma manual, netejava en una sola passada.

Dorothy Levitt: Va ser la primera dona pilot de la història a guanyar una carrera automobilística i la precursora del retrovisor. Va establir diversos rècords de velocitat, com el de 1905 quan va aconseguir arribar als 146 km/h amb el seu cotxe. Quatre anys més tard va publicar un llibre adreçat a les dones amb consells sobre conducció on els recomanava portar un mirall de mà per observar el trànsit de darrere del vehicle.

Florence Lawrence: Considerada la primera gran estrella cinematogràfica de la història, Lawrence era una apassionada dels automòbils, dels quals va arribar a tenir una gran col·lecció. Però, a més, els va millorar incorporant-hi uns primitius intermitents i senyals de fre. Els intermitents consistien en un dispositiu connectat al parafang posterior del cotxe que indicava mitjançant una mà de cartró la direcció a la qual anava a girar el cotxe. El senyal de frenada era un STOP que es desplegava quan el conductor trepitjava el pedal de fre. No va patentar cap dels seus invents i van ser aprofitats per les empreses automobilístiques.

June MacCarroll: A aquesta doctora li devem la línia que separa els carrils. Quan un camió la va treure de la carretera mentre conduïa, un dia de 1917, se li va ocórrer que una línia divisòria a la calçada hauria evitat l’accident. Va proposar a les autoritats d’utilitzar una línia pintada per separar els carrils, però no li van fer cas. Això no va detenir-la i va pintar amb les seves pròpies mans les línies de separació en un tram. La seva rebel·lia va rebre el suport d’una campanya per estendre aquesta mesura fins que, a la fi, el 1924 les autoritats californianes van aprovar una llei perquè la línia de separació es pintés en totes les vies.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari