Publicat el 09/02/2018

La mantega sempre s’ha considerat el pitjor dels greixos de la cuina, però un nou estudi publicat a la revista Plos One revela que no és tan dolenta com es creia.

Els autors de la investigació, científics de la Universitat de Tufts de Boston, van analitzar els resultats de nou estudis en què ja s’havia examinat la relació entre el consum de mantega i les malalties cardiovasculars, la diabetis i la mortalitat general en els adults. En total, 636.151 participants de 15 països i seguiments anuals de 6,5 milions de persones, que els van fer arribar a la conclusió que no hi ha cap relació entre el consum de mantega i l’augment del risc de patir una malaltia cardiovascular.

Segons els investigadors, la mantega és una opció més saludable que el sucre o el midó, tot i que és pitjor que moltes margarines i olis de cuina rics en greixos saludables, com la soja, llinosa i olis d’oliva verges extra.

La mantega s’obté majoritàriament de greix lacti. Per aconseguir-ne un quilo es necessiten 25 litres de llet sencera. La seva facilitat per fondre’s i estendre’s, així com la seva delicadesa de sabor i aroma, simplifica i amplia els seus usos culinaris. Per això és un producte consumit a nombrosos països, des de les tradicionals torrades de pa amb mantega de l’esmorzar, fins a les salses que acompanyen tota mena de plats, passant pels famosos croissants. De fet, el 2017 el consum mundial de mantega va augmentar un 5%, mentre que la producció només ho va fer un 2%.

Però s’ha de vigilar, perquè als comerços i supermercats es poden trobar productes amb aparença i denominació similar que de mantega en tenen ben poc. Si ens fixem en els ingredients, veurem que es tracta d’una barreja de greixos vegetals i que el contingut de matèries grasses d’origen lacti sovint només és d’un 10%.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari