Publicat el 30/06/2017

Quan parlem de vi escumós, en l’àmbit popular pot semblar que es fa referència a un producte simple, de qualitat inferior a la que conceptualment s’atorga al cava. El producte que segurament ens ve al cap com a vi escumós és en realitat vi gasificat, un vi escumós molt semblant al cava, però en l‘elaboració del qual no es produeix una segona fermentació. En comptes d’això, per aconseguir les bombolles s’afegeix anhídrid carbònic.

Tècnicament, el cava és un vi escumós de qualitat que es caracteritza perquè la segona fermentació es realitza en ampolla, seguint el mètode tradicional.

Per elaborar un cava, primer s’ha de tenir un bon vi base, és a dir, el vi a partir del qual s’obtindrà el vi escumós o cava. El vi base s’obté de la fermentació alcohòlica del most.

El cava s’elabora a partir de tres varietats de raïm anomenades clàssiques, que són macabeu, xarel·lo i parellada. S’acostuma a emprar-les de manera conjunta amb els percentatges que es determinin en cada cas, segons les característiques que puguin aportar cada una. Chardonnay, pinot noir, trepat, monestrell i garnatxa negra són les altres varietats autoritzades.

El temps de criança del cava en ampolla és de 9 mesos mínim. Com més temps passa, la bombolla es torna més fina, més seguida i de més qualitat.

Les ampolles de cava aguanten molta pressió, motiu pel qual la base de forma cònica proporciona més resistència.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari